Održana X. Večer škrleta i moslavačke kuhinje

U organizaciji popovačke Turističke zajednice te Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“ u petak 25. studenoga je u Popovači održana X. Večer škrleta i moslavačke kuhinje.

Revija je ovo bogate enološke i gastronomske ponude Moslavine, a da je Škrlet najbolje vino i odlično odgovara uz široku paletu ponuđenih delicija potvrdio je Gabrijel Kovačić iz Udruge „Škrlet. „Nakon pandemije naši su vinari jedva dočekali predstaviti svoje proizvode te su građani mogli kušati vina profesionalaca iz vinarija Miklaužić, Florijanović, Trdenić, Belajec i Prpić te 30-ak amatera. Iako je godina u jednu ruku bila i dobra, a u drugu loša, svi smo zadovoljni urodima i berbom, ali i vinima. Još uvijek vino nije sazorilo, ali svi pokazatelji nam govore da bi ono trebalo biti izuzetno dobro i da ćemo uživati u njemu. Ova nam manifestacija stoga puno znači jer imamo prilike razmijeniti mišljenja, ali i promovirati naš rad, ne samo na lokalnoj razini, već i daleko šire. Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen.“ – rekao je Kovačić.

Podsjetimo, prije više od 20 godina krenula je klonska selekcija, a  u posljednjih nekoliko moslavački su vinari dobili potvrdu da se Škrlet, kao vino, najviše „probija“ u Hrvatskoj. Škrlet je, možemo reći, polako postao brend ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji nego i šire. Trenutno se u cijelom svijetu pod Škrletom nalazi 80-ak hektara, a od toga je više od 60 hektara upravo u Moslavini. Škrlet ima budućnost, ima potencijal, te su mu u posljednje vrijeme posvećeni brojni znanstveni skupovi, a ljetos je iz tiska izašla i knjiga “Škrlet – hrvatski vinski biser” autora prof. dr. sc. Ivana Pejića i prof. dr. sc. Edija Maletića.

O škrletu, ali važnosti ove manifestacije koja je unatoč pandemiji zaživjela te je dogurala do svog jubilarnog, X. izdanja, govorio je Lovro Miklaužić, direktor gradske Turističke zajednice, zamjenik gradonačelnika, ali i poznati vinar i vinogradar našeg kraja. „Najljepša stvar kod Večeri škrleta i moslavačke kuhinje je što se većina naših ugostitelja odazove na taj event, ponudi nešto tradicionalno s modernim dodirom i onda se javnost može upoznati sa nekim stilovima jela koja inače doma spremaju tradicionalno, a ugostitelji to naravno podižu na nešto viši nivo, bolje ukrase i ljepše prezentiraju. Na taj način ljudi razmjenjuju ideje i sama ponuda našeg kraja kvalitetno raste. Dakle, ova manifestacija svakako ima promotivan karakter za naš kraj.“- rekao je Lovro Miklaužić.

Da ova sorta puno znači za naš kraj te da ima potencijala za razvoj cijele Moslavine, odnosno da u njoj leži budućnost razvoja gospodarstva, ali i turizma potvrdio je gradonačelnik Josip Mišković. „Moram s ponosom reći da je Popovača kolijevka škrleta. Tu je matični vinograd i gotovo svi nasadi posađeni u posljednjih desetak godina su upravo iz ovog područja i ta nam je informacija izuzetno važna. Ova manifestacija je, prije svega, posvećena škrletu, a jasno je da uz dobro vino ide i dobra kuhinja. Poznato je kako naši Popovčani i njihovi gosti znaju dobro kuhati, baš kao što rade i odlična vina, tako da smo u svemu mogli uživati.“ – naglasio je gradonačelnik.

Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina  što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom s nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom pa se kao takav idealno sljubljuje uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa, tjestenine i pikantna jela. Upravo su te specijalitete građani mogli i probati. Naime, u širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se delicije poput bunceka, češnjovki i krvavica s krumpirom i zeljem, fileka, hladetine, sarme, ribe na rašljama, gulaša od divljači, ali i trganaca sa špekom. Od modernijih jela tu su bili kanapei s paštetom od jelena, autentični bite tweet koji je pripremio Kulinarski institut Kul In te tjestenina s plodovima mora poznatog chefa Časlava Matijevića, a od slastica štrukli, raznovrsni domaći kolači te čokoladne praline i mini tortice.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, pomoćnik načelnika prijateljske Općine Prozor- Rama Josip Juričić, te ostali predstavnici političkog, kulturnog i gospodarskog života.

Na otvorenju manifestacije nastupili su članovi KUD-a „Moslavec“ iz Volodera, goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij, a događaj je vodio Mirko Fodor.