Održana sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta Grada Popovače

Članovi Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta na sjednici održanoj 3. studenog stanje sigurnosti na području Grada Popovače ocijenili su zadovoljavajućim.

Zamjenik načelnika Policijske postaje Kutina Ivica Vuksan izvijestio je članove Vijeća kako je tijekom prvih devet mjeseci evidentirano 111 počinjenih kaznenih djela čija razriješenost iznosi 75,7 posto, što je, kako je naglasio, znatno više od prosjeka razriješenosti čitave policijske uprave SMŽ. „Policija bilježi povećanje broja počinjenih teških krađau odnosu na prošlu godinu, a što se prije svega odnosi na provale u obiteljske kuće, i to najčešće tijekom dana. Utvrđeno je kako počinitelji ovih krađa većinom dolaze sa drugih područja. Kada govorimo o teškim kaznenim djelima, dogodio se jedan slučaj na popovačkom sajmištu koji je kvalificiran kao pokušaj ubojstva“- rekao je Vuksan te napomenuo da je povećan i broj zabilježenih računalnih prijevara.

Žarko Stojisavljević iz Postaje prometne policije Kutina naglasio je kako je u navedenom razdoblju evidentirano 66 prometnih nesreća što je za osam više nego li protekle godine. „Na području Grada Popovače nije bilo prometnih nesreća sa poginulima, a najveći broj njih događao se u Popovači“- naglasio je među ostalim Stojisavljević.

Svi članovi Vijeća na sjednici su izrazili zadovoljstvo međusobnom suradnjom institucija i ustanova koje predstavljaju.

Ravnateljica OŠ Zorke Sever Zvjezdana Martinec ovom je prilikom upozorila kako se već par godina škola bori sa problematikom neovlaštenog ulaska u prostore školskog dvorišta u terminu nakon nastave u matičnoj školi, ali i u područnim školama u Voloderu i Gornjoj Gračenici.

„U prvih deset mjeseci Kaznionica Lipovica nije imala sigurnosnih problema. Trenutno Kaznionica broji 93 zatvorenika koji su u navedenom razdoblju koristili ukupno 1185 pogodnosti izlaska. Njih 382 bila su na području Grada Popovače, a više od 700 u mjestima njihova stanovanja i svi su protekli u najboljem redu što potvrđuje kvalitetnu procjenu naših stručnih službi“- naglasio je na sjednici pomoćnik upravitelja Kaznionice Željko Šimić istaknuvši kako su, kada je riječ o strukturi kaznenih djela, među zatvorenicima najzastupljenija ona vezana uz promet, a potom teške krađe odnosno gospodarski kriminalitet.

Predstavnica Turističke zajednice Grada Popovače Ksenija Tomac Špoljarić podsjetila je kako su sve manifestacije na području Grada protekle bez incidenata, dok je direktor Moslavačkog lista Ivan Gračaković na sjednici izrazio prijedlog da se, uz financijsku podršku lokalnih jedinica, tiskaju dodatne količine letaka upozorenja starijim osobama u cilju sprječavanja prijevara, kao i promidžbenih materijala usmjerenih na sigurnost u prometu.

Sandra Kužatko- Švajka iz Centra za socijalnu skrb izvijestila je o povećanju broja evidentiranih kaznenih djela iz domene spolnih delikata i iskorištavanja djece za pornografiju. „Kroz različita predavanja i radionice aktivno radimo na prevenciji. Bilježimo i problem sa maloljetnicima koji čine prometne prekršaje motorima i organizirajući se u grupe namjerno prkose policiji“- napomenula je predstavnica Centra te dodala da je prisutan i značajan broj slučajeva međuvršnjačkog nasilja.

Problema u aspektu sigurnosti nije u proteklom razdoblju imala niti Neuropsihijatrijska bolnica Dr. Ivan Barbot Popovača koja još uvijek, kako je istaknula ravnateljica Marina Kovač, kao zdravstvena ustanova funkcionira pod posebnim režimom u smislu epidemioloških mjera. „S obzirom na navedeno izlasci su svedeni na minimum čime je naravno smanjen i rizik potencijalnih sigurnosnih ugroza. Jedna smo od rijetkih bolnica u Hrvatskoj koja se odlučila za prihvat istražnih zatvorenika i u tom smislu također nismo imali nikakvih incidentnih situacija“- naglasila je ravnateljica Kovač dodajući da se kontinuirano provode interni nadzori odnosno radi na prevenciji kroz pružanje psihološke podrške.

„Na sportskim terenima također nismo imali problema“- istaknuo je predsjednik popovačke Zajednice sportskih udruga Lovro Miklaužić te naglasio kako se poduzimaju sve raspoložive aktivnosti kako bi se građanima izašlo ususret kada je riječ o korištenju javnih sportskih objekata.

Članove Vijeća za prevenciju direktor Komunalnih servisa Popovača d.o.o. Ivor Stanivuković upoznao je s novim djelatnostima poduzeća i izvijestio o kvalitetnoj suradnji s Uredom za probaciju i ostalim subjektima.

Gradonačelnik Josip Mišković u okviru ove sjednice osvrnuo se na uspješnu provedbu svih definiranih obveza u smislu suzbijanja pojave bedrenice u Lonjom polju koja je, kako je naglasio, otvorila neka nova pitanja vezana za potrebu stvaranja uvjeta u cilju prevencije takvih bolesti, a što se prije svega odnosi na osiguravanje pitke vode i organizacije držanja stoke u polju. „Na našem su području i dalje izraženi određeni problemi s ponašanjem pripadnika Romske nacionalne manjine u području prometa, remećenja javnog reda te zbrinjavanja otpada. Kada je riječ o unaprjeđenju sigurnosti na cestama, u tijeku je provedba aktivnosti na označavanju novih pješačkih prijelaza kod crkve u Popovači i OŠ Zorke Sever , a na nekoliko lokacija zatraženo je postavljanje ležećih policajaca“- rekao je gradonačelnik te zaključio da se nastavlja i zamjena postojeće rasvjete LED lampama.

Na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju kriminaliteta je, nakon stanke uslijed epidemije koronavirusa, najavljena i ponovna uspostava rada službe upravnih poslova MUP-a u prostoru Doma kulture.