Održana 13. sjednica Županijske skupštine

U Sisku je 24. studenoga održana 13. sjednica Županijske skupštine. Na sjednici je donesena Odluka o obnovi zgrade Stare bolnice u Petrinji, koja je teško oštećena u potresu. Također, donesena je i Odluka o kupnji nekretnine u Sisku, na području naselja Caprag, u cilju proširenja postojećeg Doma za starije i nemoćne osobe Sisak te će tako Caprag, Viktorovac i ostali dijelovi grada u blizini dobiti dom za starije osobe kapaciteta od 70 do 100 korisnika. Riječ je značajnom projektu Sisačko-moslavačke županije kojoj je jedan od prioriteta povećanje sigurnosti starijih osoba te skrb i briga o umirovljeničkoj populaciji.

„Svjesni smo situacije s listama čekanja i potrebe naših starijih sugrađana te smo iz tog razloga i pokrenuli nekoliko projekata kojima ćemo osigurati dodatne kapacitete za smještaj naših umirovljenika u Sisku i Petrinji i otvorenje novog doma u Kutini,“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

U nastavku sjednice usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka koje imaju vijećnike u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije za 2022. godinu, a koja temeljena na izmjenama članova Županijske skupštine.

Također usvojene su i je Izmjenama Zaključka o prijedlogu potreba specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020.-2024. godine u zdravstvenim ustanovama na području Sisačko-moslavačke županije, a koje se odnose na OB Sisak, koja umjesto 89, u navedenom razdoblju planira 98 specijalizacija iz različitih grana djelovanja.

Vezano uz zdravstvo, vijećnici su usvojili i Izmjenu Prijedloga Odluke o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija za investicijsko ulaganje, investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova te za informatizaciju zdravstvene djelatnosti u 2022. godini, a do promjena je došlo zbog objedinjavanja Domova zdravlja Sisak, Petrinja i Kutina u jedinstveni Dom zdravlja SMŽ.

Osim toga, vijećnici su donijeli i Odluku o visini turističke pristojbe za područja općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji za 2024. godinu, kao i niz Odluka o razrješenjima postojećih i izboru novih članova u pojedine odbore i povjerenstva.

Tijekom Aktualnog sata raspravljalo se o pokretanju Odjela dječje psihijatrije unutar Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači, aktivnostima oko Dnevnog centra za starije u Novskoj te Doma za starije i nemoćne u Kutini, kao i za potrebama dodatnih kapaciteta u Domovima. Aktualizirale su se i teme obnove stambenih objekata i mostova u Sisku, rezultati Javnog poziva za poticanje poljoprivrede, stanje gospodarstva, pojava ptičje gripe, kao i teme provedbe projekta „Idemo na obrok“ i potreba vatrogastva.