Obljetnica stradanja kutinskih branitelja u selu Korita

U zapadnoslavonskom selu Korita obilježena je 31. obljetnica pogibije šestorice hrvatskih branitelja pripadnika kutinske 56. samostalne bojne i 65. Samostalnog bataljuna Ivanić grad.
Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Kutine, članovi obitelji, ratni suborci, predstavnici gradova Kutine, Popovače i Lipika odalio su počast braniteljima poginulima u borbi za oslobođenje ovog sela.
Poginulih pripadnika 56. samostalne bojne prisjetio se Stjepan Hrastnik, predsjendik Odbora gradonačelnika Kutine za branitelja. „Bio je to najtužniji dan za Kutinu u Domovinskom ratu. Poginuli su naši mladi sugrađani. Ovdje su branili Kutinu i Domovinu i nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu.“ poručio je S. Hrastnik.
Svojih suboraca prisjetio se i Gordan Šebalj, sudionik akcije oslobađanja sela Korita. „Maoji dečki, naši dečki, oni su naši junaci. Borili su se za Hrvatsku i dali su svoje mlade živote. Zadužili su nas i naša je obaveza da borbu za Domovinu nastavimo i danas.“
23. studenog 1991. godine u borbi sa agresorom za oslobođenje sela Korita pali su pripadnici 56. samostalne bojne HV Kutina: Srećko Demeter, Krunoslav Rošin, Siniša Coha, Željko Kosović i Ivan Križak te Josip Konečni, pripadnik 65. bojne HV Ivanić Grad.
Njihova tijela razmijenjena su u Slavonskokm Brodu nakon 42 dana od ovog tragičnog dana. Zna se tko su počinitelji ovog zločina, ali roditelji i obitelji još uvijek nisu dočekali pravdu za svoje pale sinove.
U sjećanje na poginule hrvatske branitelje u Koritima članovi Udruge maratonaca Heroji ne umiru danas trče maraton od Novske do Korita.