Na županijski Javni poziv za poticanje poljoprivrede stiglo 585 zahtjeva

Na Aktualnom satu Županijske skupštine vijećnik Mijo Latin (HSS) iskazao je interes za nedavno zatvoren Javni poziv za poticanje razvoja poljoprivrede. Zanimalo ga je kakav je bio odaziv poljoprivrednika, što se konkretno potiče i kada će biti obrađeni zahtjevi i isplaćen novac.

Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode je istaknula kako su na ovaj Javni poziv zaprimili 585 zahtjeva. „Kao što znate, u okviru poticaja za 2022.godinu imali smo tri glavne mjere, to je ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, u unapređenje i očuvanje genetskog materijala u stočarstvu i okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta. Ukupno nam je došlo 585 zahtjeva, s tim da napominjem da to vjerojatno nisu svi zahtjevi budući da još 10-tak dana zahtjevi mogu doći poštom. Za poticanje novih i rekonstrukciju postojećih višegodišnjih nasada škrleta došlo je pet prijava, za nabavu nacionalne staklenke za med Hrvatskog pčelarskog saveza 46 zahtjeva, za poticanje uzgojno valjanih junica za proizvodnju mesa i mlijeka 139 zahtjeva, za nabavu i uzgoj rasplodnih licenciranih bikova 22 zahtjeva, uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, a tu mislimo na hrvatskog posavca, hrvatskog hladnokrvnjaka i banijsku šaru 148 zahtjeva, za nabavu i uzgoj uzgojno valjanih nazimnica pet zahtjeva, nabavu rasplodnih ovaca i koza četiri zahtjeva, pomoć pri  očuvanju pčelinjeg fonda 179 zahtjeva i okrupnjivanje poljoprivrednog zemljišta 37 zahtjeva“, rekla je Sinjeri Ibrišević.

Putem ovog Javnog poziva poljoprivrednicima će biti dodijeljeno 1,5 milijuna kuna. „Potrebe na terenu su izuzetno velike. Dvije godine nije bilo isplaćivanja potpora u poljoprivredi i ovo je samo dokaz da poljoprivredna proizvodnja u Sisačko-moslavačkoj županiji ima velike potrebe i ima velike potencijale i treba ju i dalje nastaviti poticati“, kazala je Sinjeri Ibrišević.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak pohvalio je suradnju Ministarstva poljoprivrede s našom županijom. „Sve ono što ćemo bi poticati je kompatibilno s Ministarstvom poljoprivrede. Dakle pokušavamo da ne dovodimo korisnike, odnosno prijavitelje u situaciju i mogućnost dvostrukog financiranja za istu stvar. Imamo zaista izvrsnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede. Ono što bi htio naglasiti da očekujemo odluku Vlade kojom će Sisačko-moslavačkoj županiji biti dodijeljena sredstva za asfaltiranje cesta do većeg broja OPG-ova, odnosno do velikih OPG-ova. Asfaltirat ćemo prometnice i na području Siska, Petrinje i Martinske Vesi sukladno određenim zadanim kriterijima“, kazao je Celjak.

Upravo je Vlada na svojoj sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje Sporazuma sa Sisačko-moslavačkom županijom o financiranju sanacije nerazvrstanih cesta na području Siska, Petrinje i Martinske Vesi i o preuzimanju obveza na teret sredstava državnog proračuna u idućoj godini. Ukupno je županiji dodijeljeno 13 milijuna kuna