Na Aktualnom satu Županijske skupštine o domovina za starije i nemoćne

Jedno od pitanja na Aktualnom satu 12. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije bilo je i ono vijećnika Emila Franjevića iz HSU-a, o domovima za starije i nemoćne: „Poštovani gospodine župane, izražavam svoje zadovoljstvo i zahvaljujem na toplim riječima kojima se obraćate starijim osobama, ističući vrijednosti starijih osoba kao korisnih članica zajednice koji su izgradili etičke vrijednosti svojih potomaka. Poslao bih jednu poruku mladima: „Mladi poštujte svoje roditelje, bake i djedove, jer tako poštujete i sebe“. Pitanje za župana vezano je za domove za starije i nemoćne. Ne mogu ne istaknuti činjenicu da se ono što su stanovnici Moslavine i zapadne Slavonije čekali više od jednog desetljeća, sada realizira. Za sve one koji su bili skeptični možda ovo probudi optimizam. U Kutini se radi Dom za starije i nemoćne, a investira se i u Novskoj. Kolika je vrijednost investicija i što sve planirate s tom zgradom, budući se na drugoj strani nalazi Dom zdravlja Kutina?“, pitao je vijećnik Franjević koji je više informacija želio čuti i o nedavno otvorenom Dnevnom centru za starije osobe u Novskoj.

„Od početka preuzimanja dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji, svjesni smo nekoliko činjenica. Jedna od tih činjenica je da mi u našoj županiji imamo oko 26% stanovnika iznad 65 godina. Činjenica je da se tu radi o našim očevima, majkama, bakama, djedovima, o ljudima koji su nas odgajali, podizali, koji su brinuli za nas cijeli život i vrijeme je da mi njima vratimo njihov trud i rad i odlučili smo ulagati u područje socijalne skrbi, odlučili smo proširiti kapacitete domova za starije i nemoćne na području Sisačko-moslavačke županije. Odlučili smo osigurati našim roditeljima, bakama, djedovima da vrijeme u njihovim „zlatnim godinama“ provode onako kako oni to zaslužuju. Nažalost, u našoj županiji je došlo do velikog iseljavanja u zadnjih desetak godina, što znači da su mladi otišli, a da se naši stari teško mogu skrbiti sami o sebi i zato idemo ka institucionalizaciji. U tom cilju je osnovan i otvoren i Dnevni centar u Novskoj koji je ustrojstvena jedinica Doma za starije osobe Sisak. Isto tako smo se odlučili na proširenje kapaciteta i ovdje u Sisku – čekamo još neke formalnosti za kupnju određene nekretnine gdje ćemo proširiti kapacitete i u Sisku. U Petrinji smo kupili jedan objekt u kojem smo smjestili naše zdravstvene ustanove. Nakon obnove objekata koje koriste naše zdravstvene ustanove, u tom prostoru ćemo proširiti kapacitet Doma za starije osobe Petrinja. Što se tiče Kutine, zapadne Slavonije, Moslavine, na tom području nismo imali instituciju kao što je dnevni centar. Na tom području nismo imali instituciju kao što je Dom za starije osobe u Kutini koji je trenutno u izgradnji, odnosno trenutno se prenamjenjuje postojeći objekt Doma zdravlja u Kutini. Dakle, širimo kapacitete i na području zapadne Slavonije i na području Moslavine, na sisačkom području, na području Banovine“, odgovorio je župan Ivan Celjak.

O Dnevnom centru koji je za starije osobe otvoren u Novskoj, više je  na Aktualnom satu rekla ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, Ružica Čakširan: „Mi smo 14. listopada u Novskoj otvorili Dnevni centar. Taj Dnevni centar znači puno za Novsku. To će biti poludnevni, a ubuduće i cjelodnevni boravak za starije osobe od 65 godina kojih u Novskoj, kao i u svim gradovima i općinama ima puno. Znači, mi ćemo im organizirati poludnevni boravak sa stručnom pomoći. Osim toga, oni će tu dobiti i topli obrok. Nakon toga, dakle nakon ovog početka poludnevnog boravka, imat ćemo i vaninstituciju u smislu dostave obroka u kuće. To je također jedan vrlo važan segment vaninstitucije koji inače podržava i Europska unija. Zahvaljujući tom projektu se uistinu mogu povući i značajni novci. Ja moram reći da smo mi 11 milijuna kuna kroz taj europski projekt povukli iz Europske unije i na taj način digli kvalitetu života u samoj Novskoj. Ja sam rekla i na otvorenju da je u gradu Novskoj sada puno ljepše živjeti, jer korisnici mogu ostati u svojim domovima gdje su ipak najsretniji, najsigurniji, a opet mogu dio dana provesti da nisu izolirani, dakle da su socijalizirani u jednom osmišljenom druženju“, kazala je Čakširan.

Osvrnula se i na rekonstrukciju Doma zdravlja u Kutini: „Tamo će također biti naša jedna ispostava Doma Sisak za 50-ak korisnika. Također je u planu i Dnevni boravak kao dio vaninstitucije, što je vrlo važan segment, tako da će i taj dio Moslavine, odnosno zapadne Slavonije biti dobrim dijelom pokriven s trajnim smještajem, s poludnevnim, odnosno cjelodnevnim smještajem i s vaninstitucijom u smislu distribucije hrane u kuću i pranjem rublja, što je vrlo često veliki problem korisnicima koji su sami i u samačkim domaćinstvima“, rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak.