Na Aktualnom satu Županijske skupštine aktualizirana tema o uspostavi Odjela dječje psihijatrije

Na Aktualnom satu Županijske skupštine pitanje  koje se odnosilo na Odjel za dječju psihijatriju koji bi trebao biti otvoren u sklopu Neuropsihijatrijske bolnice “Dr.Ivan Barbot” Popovača postavila je vijećnica Tena Jevak Benčić (HDZ) iz Kutine. Zanimalo ju je u kojoj je fazi realizacija tog projekta i je li isti planiran u Državnom proračunu za iduću godinu.

Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr.Ivan Barbot“ Popovača je kazala kako takva lijepa vijest za tu bolnicu znači jedan novi segment u radu i proširenje djelatnosti. „Mi već sada imamo Polikliniku za dječju i adolescentnu psihijatriju međutim to je u okviru polikliničkog sustava. S ovakvim jednim bolničkom odjelom, odnosno tu se radi od dva bolnička odjela u dvije zgrade. Dakle vrlo specifične namjene. S jedne strane radi se o Forenzičnom odjelu koji dana u Republici Hrvatskoj ne postoji. To je nacionalni projekt, a s druge strane radi se o Kroničnom psihijatrijskom dječjem odjelu, takvih kapaciteta je nema puno u Hrvatskoj“, rekla je uvodno Kovač.

Dodala je i kako ovakav jedan odjel ima i dobru geografsku lokaciju. „Prostori su takvi da se mogu zaista odlično prenamijeniti sukladno svim standardima koji danas postoje za liječenje djece. Radi se o onom našem poznatom Ravniku koji je blizu naše bolnice, a opet na neki način dislociran, što daje jednu autonomiju jednom ovakvom odjelu i takvoj djelatnosti, a opet u našoj bolnici imamo svu logistiku koja je potrebna, od bazične logistike što se tiče dijagnostike, laboratorija, polikliničkog sustava, internističkog-neurološkog s jedne strane, a s druge strane sve ono što imamo kao bolnica, od kuhinje, praonice rublja, od svih drugih djelatnosti koji su suport ovakvom odjelu“, istaknula je Kovač.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako je taj projekt važan, jer to nije samo lokalni i regionalni projekt, već i nacionalni. „Sisačko-moslavačka županija je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Ministarstvom pravosuđa pokrenula projekt ustrojavanja Odjela dječje psihijatrije unutar naše Neuropsihijatrijske bolnice dr.Ivan Barbot Popovača i objekte u Ravniku ćemo urediti za potrebe naše djece nakon što izmjestimo korisnike Doma za psihički odrasle osobe Petrinja. Uskoro se donosi Državni proračun i u Državnom proračunu su predviđena sredstva za Odjel dječje psihijatrije u Popovači kako smo i najavljivali i ranije i to je projekt koji će krenuti odmah nakon što obnovimo Dom za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja i izmjestimo korisnike tog doma. Taj projekt je iznimno važan jer to nije samo lokalni i regionalni projekt, to je nacionalni projekt“, rekao je župan Celjak.

Na samom kraju Marina Kovač je istaknula kako će bolnica u Popovači dobiti proširenu djelatnost koja će biti na korist djece, kao i kako se veseli ovom projektu, zbog kojeg je i  zahvalila Županiji na potpori.