Jesenska ponuda Tržnice u Kutini

Poznata je izreka kako se kultura najbolje upoznaje kroz hranu naroda, a za to ne postoji bolje mjesto od lokalne tržnice. Gradska tržnica Kutina opravdano je stoga omiljeno odredište koje na jednom mjestu objedinjuje kvalitetnu i raznovrsnu ponudu, nudi pregršt svježih i domaćih namirnica te provjerene proizvode lokalnih proizvođača.

Ukusno voće i povrće, kao i njihove prerađevine na svakom su koraku ove tržnice. Bogata ponuda lokalnih OPG-ova osim voća i povrća sadrži i jaja, tjesteninu, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale pčelinje proizvode, svježe meso i suhomesnate proizvode, ali i ljekovito bilje.

„Zadovoljni jesmo, praznih mjesta još uvijek ima, ali tržnica kao tržnica funkcionira i dosta na bazi sezona. Sad nam je završila ta sezona kiseljenja zelja i paprike, taj se dio malo smanjio. Većina stolova u zatvorenom dijelu su u trajnom godišnjem najmu, pa je taj dio tržnice popunjen kroz taj način, nešto malo je prazno, ali puno više slobodnog mjesta ima u vanjskom dijelu tržnice. Što se tiče prigodnih prodaja, sada nam je završio cvjetni program, ali je počeo program vezan uz kolinje tako da  zaista imamo raznovrsnu ponudu.” – rekao je direktor Komunalnih servisa Kutine Krešimir Lenić.

Budući da mjesta još ima, svi oni koji su zainteresirani, posebice u vrijeme prigodnih prodaja, za prodajno se mjesto moraju javiti tržničaru. „Zna se otprilike na kojem mjestu se koja roba prodaje. Prodavači dolaze ujutro prije 7 sati, tržničar kaže gdje će tko stajati. Cijene su u dugotrajnom najmu nešto manje, u sezonskim prodajama idu preko licitacija, a može se doći i svaki dan te platiti na taj način. Normalno, prema Zakonu, na tržnicama smije prodavati samo onaj prodavač koji ima  OPG, odnosno obrt ili trgovačko društvo.“

Uz sve ono čega ima u obilju, postoji i proizvod za kojim je velika potražnja. Riječ je o jajima. „Nestašica se osjeti, dakle jaja ima, ali se vidi da to više nije toliko raznovrsno, nema određenih veličina. Malo se podigla, ali još uvijek su povoljnija nego u trgovinama. Proizvođači kažu kako je to rezultat stresova koji se pojavljuju na tržištu, dakle, to je  sve zbog cijene hrane tako da i cijene jaja, ali i piletine idu pomalo gore. Cijene ostale robe još uvijek su iste.” – pojasnio je Krešimir Lenić.

„Domaće s placa je najbolje“ potvrdili su to zadovoljni kupci, koji bez obzira na niže cijene određenih proizvoda u trgovačkim centrima kupuju svježe i kvalitetne namirnice te podržavaju rad lokalnih proizvođača kojima je poljoprivredna proizvodnja jedini izvor prihoda.