Dorijan Lendvaj fantastičan drugi na Codeforces natjecanju iz programiranja

Dorijan Lendvaj, student iz Popovače, osvojio je sjajno drugo mjesto na Codeforces natjecanju, što je najbolji plasman nekog hrvatskog natjecatelja na tom svjetskom natjecanju, javlja REP.hr.

Na ovom natjecanju koje okuplja najbolje svjetske natjecatelje iz područja programiranja sudjelovalo je 8833 natjecatelja, a ispred Dorijana bio je samo Bjelorus Genadij Korotkević koji sa šest zlatnih i jednom srebrnom medaljom drži prvo mjesto na popisu najboljih informatičkih olimpijaca svih vremena. Dorijan je riješio jednako zadataka kao i Genadij, ali uz veći utrošak vremena. Treće mjesto osvojio je Marek Sokolowski iz Poljske.

Codeforces je vodeća svjetska platforma za natjecateljsko programiranje koja godišnje ugosti preko 100 natjecanja i organizirana je poput teniskih ATP turnira, s dva do četiri mjesečna natjecanja, dok je rating ljestvica je napravljena po uzoru na šahovsku. Ona se temelji na natjecanjima održanima u zadnjih šest mjeseci, a Lendvaj je nakon ovog natjecanja postao i prvi hrvatski natjecatelj koji je prešao rating granicu od 3000 bodova. Prvo mjesto na ljestvici drži Genadij Korotkević s 3817 bodova, drugo Kinez Jiang Lingyu s 3591 bodom, a treće Benjamin Qi iz SAD-a. Dorijan je trenutno na 39. mjestu s 3119 bodova.