22. Festival „Ked sa ruža rozvijala“

U Međuriću je proteklog vikenda organizirana manifestacija „Ked sa ruža rozvijala“ – 22. Festival slovačke pjesme i glazbe. Organizator ove državne smotre je Matica slovačka Međurić, a tim povodom na priredbi održanoj u Narodnom domu okupilo se 14 Matica slovačkih iz cijele Hrvatske.
 

U ime domaćina Matice slovačke Međurić goste je pozdravio Josip Jozefčik koji je svim posjetiteljima uputio riječi dobrodošlice, a posebno sudionicima kojih je bilo više od 300.
 

Cjelovečernji prikaz slovačke pjesme, plesa i glazbe govori kako se o slovačkoj kulturi brinu kako stariji, tako i mlađi naraštaji, koji od njih uče kako očuvati nošnje, jezik i kulturu Slovaka na područjima Hrvatske.  
 

Festivalu su nazočili slovački veleposlanik Peter Susko, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, predstavnica Savjeta za nacionalne manjine Branka Baksa i drugi uzvanici.


  Svi su oni redom pohvalili ustrajnost i rad Matica slovačkih na njegovanju slovačke kulture, pjesme, glazbe i jezika čije djelovanje nije prestalo niti u doba korone, što su sada i pokazali svojim izvedbama.
 

Gosti večeri bili su prijatelji iz Češke besede Međurić, te KUD Ilova iz Kutine, a među češkim besedama iz 14 gradova našao se i KUD Lira iz Lipovljana.

Predstavnici Slovaka od Rijeke, do Osijeka potrudili su se napraviti bogat program koji je završio zajedničkim druženjem.

Festival slovačke kulture održan je u sklopu obilježavanja Dana Grada Kutine, a u ime Grada Kutine, koji je jedan od pokrovitelja ove manifestacije, goste je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes.