„Znamenite žene Hrvatske“ – tribina povodom 30. obljetnice Udruge Hrvatska žena ogranak Kutina

Udruga Hrvatska žena ogranak Kutina jučer je svečano obilježila 100. obljetnicu udruge i 30. obljetnicu djelovanja u Kutini. Tim povodom organizirali su tribinu „Znamenite žene Hrvatske“ na kojoj je govorila prof. Ljilja Vokić, koja je svojedobno obnašala funkciju Ministrice obrazovanja u Vladi RH.
 

Kako je istaknula prof. Vokić, puno je velikih i malih znamenitih hrvatskih žena, no do izražaja dolaze tek stvaranjem samostalne hrvatske države kada javnost više saznaje o njihovim povijesnim ulogama bilo da su one književnice, slikarice, operne pjevačice…
  Među brojnim hrvatskim ženama koje su se istaknule kroz povijest prof. Vokić izdvojila je Katarinu Zrinsku, Milku Trininu, Zinku Kunc, Ivanu Brlić Mažuranić, Vesnu Parun, Mariju Jurić Zagorku, pa do Marije Kumičić, književnice i novinarke iz Varaždina koja je  utemeljila Udrugu Hrvatska žena.

Današnje žene u puno su boljem položaju nego nekada i njihova je emancipacija na vrlo visokoj razini u odnosu na neke zemlje u svijetu i širem okruženju, a njihov najveći izazov je naći dobar balans između posla i obitelji – među ostalim ističe prof. Vokić.
 

U glazbenom dijelu programa ovog obilježavanja nastupila je Klapa Ivan Bonifacije, te Vokalni sastav Rusalke, a svoje pjesme recitirala je i Nevenka Pelcman iz Udruge umirovljenika Petrokemije.


Gošće su svoj glazbeni nastup završile u dobrom raspoloženju, zajedničkom izvedbom popularne moslavačke pjesme „I ja jesam moslavačko dijete“. Događaju je prisustvovao i predstavnik Grada Kutine, Robert Krpes.