Palijativna skrb – novi izazovi

Zaklada Sandra Stojić u Kutini je organizirala
simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Palijativna skrb – novi izazovi“ u okviru obilježavanja Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi.
Zaklada Sandra Stojić utemeljena je prije 11 godina i bila je prva organizacija civilnog društva posvećena palijativnoj skrbi. „Kutina je grad u kojem se aktivno borimo za palijativnu skrb u obitelji već 11 godina. Zalažemo se za prava onih koji svoje zadnje dane žele provesti u sovjim obiteljima uz svoje najmilije i da im se ogiura kvaliteta života i sva ljudska prava koja im pripadaju. Dodatno želimo ukazati na problem palijativne skrbi u obitelji u ruralnoj sredini u uvjetima u kojima smo se našli i ukazati na primjere dobre prakse.“,rekla je Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade.

Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić

Sudionike simpozija pozdravili su gradonačelnik Kutine Zlatko Babić i ravnateljica Doma zdravlja SMŽ Kutina Sanja Habek. Zahvalili su na radu Zakladi Sandri Stojić, jer je učinjen iskorak u palijativnosj skrbi i Kutina je postala boljim radom.

     Koliko je važan rad Zaklade Sandre Stojić i udruga civilnog društva te volontera istaknula je i dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog drutšva za palijativnu medicinu. „Bez doprionosa zaklade i volontera Hrvatska ne bi ostvarila napredak u palijativnoj skrbi.“, naglasila je dr. Vučevac.

dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu

Sudinoci simpozija u svojim su predavanjima naglasili kako zajendičkim upoznavanjem i razmjenom iskustava žele pomoći drugima u najtežim trenucima te doprinijeti podizanju kvalitete palijativne skrbi u ruralnim sredinama te su poručili: „Svako ima pravo na kvaliteta život do kraja; ne životu više dana, već danima više života!“.