19. festival dječjeg folklora Hrvatske

U Kutini je održan 19. festival dječjeg folklora Hrvatske.

Duga tradicija organizacije ovog događaja pripada KUD-u Ivančice koji na ovom festivalu već niz godina okuplja folkloraše iz cijele Hrvatske. Kako ističe predsjednica KUD-a Ivančice Katica Tomac, ovo je prilika susreta folklora iz raznih područja Hrvatske, razmjene iskustava, ali i druženja djece te sklapanja prijateljstava.
 

Ove godine na festivalu je bilo oko 460 sudionika. 11 folklornih skupina koje je ocjenjivao stručni sud podijeljeno je u dvije kategorije i to djecu do 10 godina i od 10 do 16 godina. Pred stručnim sudom koji su činili Vesna Zorić s etnološkog instituta i kutinska etnologinja Slavica Moslavac našao se težak zadatak, odabrati najbolje.

„Iako je festival polučio dobre pjevače i svirače, te brojna kola dječjeg uzrasta, ipak smo izdvojili u mladoj kategoriji: KUD Bjelovar; KUD Belec i KUD Koprivnicu, dok su se u starijoj kategoriji istaknuli: KUD Pleter iz Dugopolja; KUD Klarus iz Marusevca i HKUD Željezničar iz Zagreba“, kazala je Slavica Moslavac u ime stručnog suda

Festival je riječima podrške i dobrodošlice gostima otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, a u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije svesrdnu podršku prilikom dodjele priznanja folklorašima dala je predsjednica Zajednice, Ivanka Roksandić.