Započelo “Miholje u Ludini”

U parku ispred Knjižnice i čitaonice Velika Ludina održana je Kulturna večer kojom je obilježena 141. obljetnica rođenja poznatog pjesnika i zastupnika seljaka Mije Stuparića, a čije ime s ponosom nosi i lokalno kulturno-umjetničko društvo.

Događaj je to kojim je započela tradicionalna manifestacija „Miholje u Ludini“, a koja je važan dio proslave Dana općine i Dana župe.

Tijekom prohladne večeri okupljeni su mještani i gosti prilike se imali upoznati s literalnim stvaralaštvom mjesnog pjesnika Marijana Kusa, a čije su stihove čitali unuk, poznanici i prijatelji, dok je više o zbirci „U jeseni života“ rekao autor predgovora, prof. Dinko Husadžić Sansky.

U nastavku večeri promovirano je kapitalno djelo poznate etnologinje Slavice Moslavac „Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju“, te nekoliko novijih izdanja među kojima su bila i „Uskrs koke crnke“, „Tradicija i umjetnost“, „Čuvari baštine“, ali i vrlo važna „Crvena i bijela Moslavina“.

Promociju rada ove neiscrpne autorice, čija su djela od iznimno važna za očuvanje bogate kulturne baštine ovog kraja upotpunila je i revija narodnih nošnji „Moslavino, lijep si kraju“ u kojoj je sudjelovalo 15-ak članova ludinskog društva pokazivajući pritom s ponosom blago iz svojih škrinja.

U završenom dijelu večeri svečano je otvorena izložba radova s IV. likovne kolonije Velika Ludina, a o kojoj su više govorili Marija Pukec Žigić, predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ te ludinčanin, prof. Dinko Husadžić Sansky, u stvaranju čijih su djela svoj doprinos dali svi sudionici kolonije.

U glazbenom dijelu programa nastupile su VS Rusalke te pjevačka skupina KUD-a „Mijo Stuparić“.

Događaju su uz predstavnike ludinskih udruga i ustanova nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak te načelnik Dražen Pavlović koji je tom prilikom zahvalio KUD-u i Knjižnici na organizaciji ovog događaja, a predstavljenim autorima na njihovom radu koji je od iznimnog značaja za zajednicu.

Na kraju dodajmo i kako će se u sklopu ovogodišnje manifestacije „Miholje u Ludini“ održati još i Folklorni program.  Publici će se uz domaćine, KUD „Mijo Stuparić“, predstaviti i gosti, CTK Varaždin, KUD „Šćitarjevo“ te KUD „Antun Klasinc“ iz Lasinje i to sutra s početkom u 19 sati u šatoru pored Društvenog doma.

Nakon folklornog programa održat će se i koncert Vlade Kalembera i Srebrnih krila, dok će sve okupljene večeras zabavljati Ivan Zak.