U Krapju obilježen Dan graditeljske baštine

Predstavljajući tradicijske zanate, alate, suvenire, eko proizvode, gastronomske specijalitete, narodne običaje, pjesmu i ples, u selu graditeljske baštine – Krapje, u subotu je obilježen Dan europske baštine.  Bogat program bio je popraćen i edukativnim sadržajima, a nažalost, zbog kiše, nije završio tradicionalnim koncertom tamburaša.

Podsjetimo, Krapje je 23. rujna 1995. proglašeno Selom graditeljske baštine zahvaljujući sačuvanim reprezentativnim primjercima posavske graditeljske baštine. To selo jedinstvenim čine nizovi drvenih kuća, građenih od vodoravno slaganih platica hrasta lužnjaka, takozvanih planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima, a graditeljima su bile nadohvat ruke u obližnjim šumama. Slikovitost kuća naglašavaju natkrivena vanjska stubišta, trjemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Zahvaljujući prije svega Ministarstvu i Vladi RH, proteklih godina obnovljene su mnogobrojne drvene iže, a koje sada pobuđuju sve veću pozornost ljubitelja očuvane prirode iz zemlje i inozemstva, a planovi za obnovu postoje i za naredno razdoblje.

Dani europske baštine održavaju se u rujnu diljem Europe, a svrha im je predstaviti kulturnu raznolikost i bogato nasljeđe europskih naroda te upozoriti na potrebu zaštite i očuvanja te baštine, a ovogodišnji program izvrsno se uklopio u to, budući da je naglasak bio na očuvanju običaja.

Manifestaciji su uz organizatore, predstavnike Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje i načelnice Općine Jasenovac Marije Mačković, nazočile i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević, koja je u toj prigodi bila i izaslanica župana, te gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.