Tragovima Čeha u kutinskom kraju

U sklopu Muzejskog ponedjeljka u Muzeju Moslavine Kutina održano je zanimljivo predavanje „Tragovima Čeha u kutinskom kraju“ autorice Slavice Moslavac.

Uvodno je sve prisutne s temom i dobro poznatom autoricom upoznala ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić, koja je i sama Čehinja, ali i profesorica češkog jezika, a u ime Grada Kutine Slavici Moslavac na istraživanjima o ovoj temi zahvalio je predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes.

Na samom početku predavačica Slavica Moslavac okupljene je upoznala kako se dolazak Čeha u ovaj kraj veže uz Austro-Ugarsku Monarhiju, dakle, riječ je bila samo o teritorijalnom preseljenju iz jednog u drugi dio tadašnje države tijekom 19. i početka 20. stoljeća. Nekoliko je razloga bilo za to preseljenje, a kao najvažniji istaknula je napućenost koja je bila prevelika. Budući da je riječ o siromašnom stanovništvu, njihov dolazak najčešće je bio pješice i trajao je po mjesec dana ili više. No, riječ je i o vrijednim ljudima koji su svojim vještinama i radom stjecali imanja.

Potom se osvrnula na zapažene Čehe u Kutini i okolici, a koji su bili ugledni liječnici, obrtnici, trgovci, gostioničari, vlasnici kuglana, pilana, tvornica betonske robe, prenoćišta ili svratišta. Od Čeha koji su itekako ostavili svoj trag u ovom kraju posebno se isticao dr. Josip Hoholač, kojeg Kutinčani pamte po Parku kestenova, zatim dr. Arnošt Pazdera, te njegova kćer Vlasta, dr. Drago Damaška,  potom  tu su i obitelji Plesničar, Kousek, Horžinek, Šturik, ali i mnoge druge, poput Uzela, Doležala i Milera, koji su i danas prisutni u Kutini. Posebno je na kraju predavanja prof. Moslavac istaknula Dalibora Prochazku, prvog dobitnika Porina iz Kutine, čija je obitelj 1929. godine došla u Kutinsku Slatinu.

Drugi dio predavanja posvetila je kulturi, istaknuvši kako su Česi u ovom kraju iznimno cijenili običaje i narodno ruho Moslavine, no, sačuvali su i svoje, po koje su naknadno išli kada su ovdje stekli određeni imetak. Sve to prezentirano je na brojnim izložbama, dokumentarnim filmovima, tiskanim izdanjima, ali i manifestacijama, među kojima se posebno ističu Dožinke – žetvene svečanosti, njihova najveća i najvrjednija manifestacija.

Na kraju je poručila kako je ovo samo dio obrađene građe koja će poslužiti kao dobar temelje ostalim istraživačima koji će se baviti ovom temom.

Predavanje je glazbenim izvedbama uveličala Pjevačka skupina “Glas” Češke besede iz Međurića.