Osim obnove zgrade Zavoda za javno zdravstvo SMŽ obnavlja se i oprema

Na više od 25 otvorenih gradilišta u županiji traje obnova. Najviše ih se odnosi na zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove kojima je osnivač Sisačko – moslavačka županija.

Jedna od njih je i zgrada županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Vrijednost radova je 1,7 mil kuna, a nakon završetka obnove tamo će se preseliti ambulante školske medicine, Služba za epidemiologiju i isto tako Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Osim obnove same zgrade Zavoda za javno zdravstvo, obnavlja se i oprema. Zavod raspolaže modernom opremom za PCR i serološku dijagnostiku, istaknuo je ravnatelj Zavoda dr. Inoslav Brkić. „Radimo prvi puta u povijesti Sisačko-moslavačke županije serološku dijagnostiku. Za sada radimo dijagnostiku na Sars-Cov2 virus, viruse hepatitis antitijela. Znači viruse hepatitisa što je vrlo bitno, ali i na ostale uzročnike zaraznih bolesti. Uvijek možemo provjeriti antitijela. Ako govorimo o dijagnostici, utvrđivanju antitijela, kod Covida-19 to je veoma bitno. Mi još uvijek ne znamo koliko dugo traje zaštita, koliko dugo perzistiraju antitijela i zato je važno, pojedinim slučajevima, to i utvrđivati.“, rekao je dr. Brkić, dodajući kako se uskoro pokreće SIT projekt. Riječ je o tehnologiji sterilnih insekata koji se ne mogu razmnožavati.