Obilježen Dan Alzheimerove bolesti

Svjetski Dan Alzheimerove bolesti obijelježen je u Zakladi Ivanova kuća predavanje dr. Ljubice Tucaković. Mariano Passerini, upravitelj Zaklade istaknuo je kako Družba sinova bezgrešne i Zaklada u proteklih 11 godina svojim aktivnostima u Kutini nastoje senzibilizirati javnost na ovu neizliječivu bolet od kojih oboljeva veliki broj stanovnika.
Dr. Ljubica Tucaković dodala je kako je Alzheimerova bolest neurološka bolest koja se manifestira demencijom. Najveći teret demencije nosi obitelj oboljelog. Zato je važna podrška zajednice. Zaklada Ivanova kuća za oboljele i njihove obitelji organizira predavanje, radionice i dnevni boravak u Ivanovoj kući. „Važno je znati da promjene u ponašanju oboljelih nisu voljne. Oboljeli žive u svom svijetu u kojem su njezine istine jedine. Obitelji nije lako, ali poželjno je da osoba s demencijom živi što dulje u krugu svoje obitelji. Jer, obiteljska se ljubav ne može nadomjestiti.“, naglasila je dr. Tucaković. Dodala je kako su sve aktivnosti u Zakladi Ivanova kuća usmjerene ostvarenju cilja, otvorenju Centra za Alzheimerovu bolest i Parka sjećanja u Kutini u Crkvenoj ulici gdje se nalazi i Ivanova kuća.
Upravitelj Zaklade p. Mariano Passerini dodao je kako su oboljeli i njihove obitelji često stigmatizirane. „Zato je važno senzibilizirati lokalnu zajednicu i predlažen da Kutina bude proglašena Gradom, prijatlejem demencije kao što su to Zagreb, Umag i Lipik.“ Prijedlog Upravitelja Zaklade Ivanova kuća svi prisutni na predavanju prihvatili su.