Festival gljiva u Kutini

VII. Fungifest, festival gljiva održan je u Kutini. Zbog pojave zarazne bolesti bedrenice u Parku prirode Lonjsko polje festival nije održan kao ranijih godina u Prijemnom centru Repušnica.
Program festivala pripremila je Turistička zajednica grada Kutine u suradnji s Centrom za istraživanje gljiva „Russula“, Gljivarskim društvom „Ivan Focht“ iz Kutine, Javnom ustanovom Parka prirode Lonjsko polje i Pučkim otvorenim učilištem Kutina.
Manifestacija je otvorena nastupom dječjeg folklornog ansambla KUD-a Moslavina prikazom dječjih igara i pjesmama i plesovima iz Međimurja. Pripremni folklorni ansambl izveo je pjesmea i plesove Moslavine.
Posjetitelji Fungifesta mogli su razgledati izložbu gljiva, lišajeva i drveća. Održana su stručna predavanja; „Usporedba najčešćih jestivih i otrovnih gljiva Moslavine“ te „Skrivene veze između drveća, gljiva i lišajeva“.
Za djecu su organizirane i kreativne radionice i razgledanje interaktivne izložbe Diverterra. Izložba djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti, a zanimljivo je da teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.
Svojom ponudom predstavili su se bortnici i OPG-ovi, a svi posjetitelji mogli su kušati i specijalitete s gljivama.