Folkloraši iz Moslavine nastupili na “Ohrid festu”

Članovi KUD-a „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine te članovi KUD-a „Jelenčanka“ iz Gornje Jelenske od 26. do 31. srpnja sudjelovali su na Međunarodnom festivalu folklora „Ohrid fest“ u gradiću Ohrid u Sjevernoj Makedoniji.

Riječ je o festivalu koji se svake godine u više termina u proljeće, ljeto i jesen održava na obali Ohridskog jezera, a na kojem sudionici iz cijeloga svijeta, među kojima i brojne folklorne skupine iz Hrvatske prezentiraju pjesme, plesove, narodno ruho i običaje svojih krajeva.

KUD „Mijo Stuparić” predstavio se pjesama i plesova Moslavine pod nazivom “Okreni se moje kolo malo”, a KUD „Jelenčanka“ spletom pjesama i plesova Delnica pod nazivom „Od kud si dekle ti doma“. Osim festivalske večeri sudjelovali su i u mimohodu uz obalu Ohridskog jezera, a prilike su imali i za edukacijska putovanja s ciljem upoznavanja kulturno-povijesnih znamenitosti Ohrida, Ohridskog jezera i Skoplja.

Uz grupe s našeg područja koje su predstavljale Republiku Hrvatsku, sudionici festivala pristigli su i iz Poljske, Srbije i Češke.

U realizaciji ovog projekta našim su grupama financijski pomogli Općina Velika Ludina, Grad Popovača, Sisačko-moslavačka županija, TZ Grada Popovače te brojni sponzori i donatori, a kojima se sudionici zahvaljuju.

Podršku su im i ovoga puta pružili simpatizeri, ali i predsjednik Gradskog vijeća Popovače Saša Jagarčec, pročelnica UO za komunalni sustav i prostorno planiranje Grada Popovače, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić te etnologinja Slavica Moslavac.