Dorijan Lendvaj i ove godine postao pobjednik na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi

Dorijan Lendvaj iz Popovače je i ove godine postao olimpijski pobjednik na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi. Prvi put u povijesti, neki hrvatski učenik je dvije godine zaredom pobjednik Srednjoeuropske informatičke olimpijade.

Na najvećem natjecanju ove vrste u 2022. godini u Hrvatskoj, na Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi [CEOI] u Varaždinu su, osim domaćina, dvije ekipe Hrvatske, nastupile CEOI-zemlje: Njemačka, Poljska, Češka Republika, Slovačka, Mađarska, Rumunjska i Slovenija, a kao gosti su se još pridružili Austrija, Italija, Švicarska i Ukrajina.

Hrvatska je kao domaćin imala pravo na dva natjecateljska tima. Pedeset i dvoje najboljih mladih informatičara iz 12 zemalja srednje Europe 10 sati je rješavalo 6 zadataka olimpijske složenosti, težih i od onih na svjetskoj olimpijadi. Na kraju natjecanja na vrhu su ostali prošlogodišnji pobjednik Dorijan Lendvaj i Rumunj Alexandru Luchianov, riješivši sve što se riješiti dalo u zadanom vremenu, u ovom slučaju 540 od mogućih 600 bodova.

Zlatni je i trećeplasirani Patrick Pavić s 460 bodova, a bronce su osvojili i članovi drugog hrvatskog tima, Marko Dorčić i Fran Babić.