Da se mene pita

„Da se mene pita“ prva je zbirka poezije Jelene Horvat. Zbirka je svečano predstavljena u programu Lipovljanskih susreta. Bio je to emotivan trenutak za autoricu i publiku, jer Jelena Horvat je rođena i živi u Lipovljanima.
Jelena Horvat otkriće je na književnoj scenti te je svojim pjesmama ugodno iznenadila književnu publiku i kritiku.
„Život piše priče, a Jelena Horvat životne priče pretvara u poeziju.“, rekao je Bruno Grgurić, urednik tiskanog izdanja i dodao; „U današnjem svijetu, gdje su prave istinske vrijednosti okrenute naglavačke, često nezapaženo prolaze ljudi koji zaista iskreno teže prema pravim, temeljnim ljudskim vrijednostima.
Jelena Horvat odgovorila je na pitanje kako bi bilo da se nju pita. „Da se mene pita sve bi bilo lijepo i dobro, bili bi bolji jedni prema drugima. Svijet bi bio bolje mjesto za život Dobro treba prevladati. To je poruka svake moje pjesme.“
Jelena ne piše samo o lijepim temama, piše ona i o teškoćama svakodnevice. „Ako osjetim ljubav, nepravdu, tugu, pišem. Nema pravila, pišem kad mi dođe inspiracija. Rekla bih „kad me nešto lupi“.“ Jelena samozatajno piše još od osnovne škole, ali intenzivno u zadnjih pet godina. Njena prva zbirka hit je na književnoj sceni, a ističe se i time što njene pjesme nemaju naziva. U zbirci su pjesme označene brojevima.
„Svaki mi je stih jednako bitan, možda zato moje pjesme nemaju nazive. Ne znam, nekako mi to nije bitno.“
U programu svečane promocije sudjelovao je i Davor Radolfi. Ugledni estradni umjetnik rekao je kako su Jelenine pjesme otrkiće i biseri koji jednostavno dirnu dušu.

Bilješka o autorici:
Jelena Horvat rođena je 15. travnja 1987. godine u Kutini, a živi u Lipovljanima. Majka je dvojice dječaka. Od ranog Djetinjstva pokazuje interes za književnost, a svoje prve stihove stavlja na papir već u trećem razredu osnovne škole. Tijekom školovanja redovito piše za školski časopis, a teme su joj raznovrsne: rat, zima, proljeće, životne nepravde, sreća i ljubav.
Život joj je neiscrpan izvor u kojem pronalazi inspiraciju. Piše slobodno, neopterećena pravilima jer, kako kaže, važnije je na papir staviti svoje osjećaje nego složiti sterilnu rimu. Kombinacijom rime i slobodnog stiha te pjesmama bez naslova, daje svojim pjesmama dašak svježine i originalnosti. Jelena Horvat napisala je više od tri stotine pjesama, a ova knjiga sadrži jedan mali dio njezina bogatog opusa.