Aktualnosti na području Velike Ludine

Na području Općine Velika Ludina trenutno se odvija niz aktivnosti. Kako je potvrdio načelnik Dražen Pavlović, rezultat je to dobre financijske situacije.

Među važnijima svakako treba istaknuti skori početak rekonstrukcije prometnice u ulici Bukovec u Grabrovom Potoku.

„To je cesta koju ćemo urediti u dužini od 1,4km, a uz to odradit će se i svi oni radovi poput uređenja graba, bankina i propusta ukupne vrijednosti 953,5 tisuća kuna, od čega je ostvareno sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 330 tisuća kuna. To je nešto što nas ljudi traže, ta ulica nije toliko naseljena, ali ima nešto vikendaša i izuzetno je poljoprivredno orijentirana, te čini poveznicu s još jednom investicijom koju planiramo, a to je Obrtnička ulica.“ – rekao je načelnik i dodao:

„Obrtnička, ona na svom kraju završava makadamom, tamo gdje više nema kuća. No i tu ćemo ići  sa 200m daljnjeg asfaltiranja te ceste upravo da bi se približili ovoj cesti koja dolazi iz Bukovca i tu ćemo zatvoriti jedan krug i to će biti novi alternativni pravac, a jako je bitan zbog toga što smo prije par godina između nas i Popovače s Hrvatskim vodama napravili  most i ove dvije ulice će se onda spojiti na taj most i to će biti jedna zaokružena priča i jedna nova prometnica. Nadam se da će to omogućiti i daljnju mogućnost izgradnje, kako kuća, tako i poslovnih objekata jer dio toga je i urbaniziran.  Projekt je to koji će nas koštati gotovo 200 tisuća kuna.“

Što se tiče prometnica, planira se produžetak još jedne, u Cvjetnoj ulici.

„Prije nekoliko godina mi smo asfaltirali tu prometnicu do zadnje kuće, no, imamo još otprilike 300m makadama, trenutno tamo nitko ne živi, ali je sve urbanizirano i moguća je gradnja.“
Održavaju se i nerazvrstane ceste, a za što se ove godine izdvaja iznos od 550 tisuća kuna, te je započelo saniranje ŽC Mala Ludina-Mustafina Klada ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna, a koju sufinancira i Općina.

„Riječ je o cesti od 10km dužine, a koja će ići u proširenje, uredit će se i bankine, grabe i propusti, te će se napraviti i novi asfaltni sloj.“ – pojasnio je načelnik i dodao kako je riječ o dvogodišnjem projektu, a koji će omogućiti da sve županijske ceste na području Općine budu uređene.

Vezano uz ostale radove, značajni su oni na groblju u Maloj Ludini. „Mi smo prije dvije godine napravili nekoliko kazeta, a kako bi postigli određenu uređenost groblja, i one su gotovo sve prodane te moramo pristupiti izgradnji novih. Također, napravit ćemo i odlagališta za urne, a koja će biti vertikalno položena, budući da je i to traženo.

Napravili smo i jednu novu rampu, a planiraju se i daljni radovi kojima će se postići uređenost.“ – rekao je načelnik.

Ove godine izostali nisu niti radovi u društvenim i vatrogasnim domovima, a sada slijedi i uređenje glavne sale u centralnom Društvenom domu u Velikoj Ludini.

„Tu smo isto dobili od Europske unije preko našeg LAG-a 150 tisuća kuna, ali evo kroz natječaj smo došli do onog što nam treba do 180 tisuća kuna, te ćemo mi financirati još tih 30 tisuća, tako da ćemo imati nove stolice, nove stolove, novi razglas i osvjetljenje koje će biti kvalitetnije jer pozornica će biti osvjetljena profesionalnim reflektorima.“

Kako na kraju ističe načelnik, osim onih stvari koje se trenutno provode, radi se i na pripremi novih projekata. Napravljen je projekt i izdana je građevinska dozvola za novi park pored Crkve, završen je i projekt uređenja Moslavačke ulice u Velikoj Ludini, a intenzivno se radi i na projektu izgradnje sportske dvorane. U tijeku je i priprema projekta izgradnje vodovodne mreže u naselju Ludinica, a čija će realizacija omogućiti da i nekoliko posljednjih kuća na području Općine imaju prilike priključiti se na ovu mrežu.