Žetva pšenice bliži se kraju

Ova godina za hrvatske je ratare bila izuzetno teška i vrlo nepredvidiva. Problemi su se pojavili na samom početku, od sjetve preko proljetnih prihrana, ali i za vrijeme žetve.  Iako se ona uspješno  privodi kraju i prve procjene govore da će biti prosječno dobra, pitanje je koliko će naši ratari na kraju zaraditi.

“Oni su iznad očekivanja jer smo očekivali da će uslijed određene suše tijekom proljeća biti smanjeni prinosi čak do 20 posto. Međutim, današnje informacije koje nam pristižu s terena, koje govore od 6,5 do 7 tona po hektaru pšenice, odnosno 4,5 do 7,5 tona ječma po hektaru su solidni prinosi, na razini prosječnih prinosa, dakle i vrlo dobrih prinosa koji će definitivno omogućiti da i ove godine imamo oko milijun tona pšenice.” -rekao je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Ako u obzir uzmemo da nam je oko 500 tona dovoljno za domaću mlinarsko-pekarsku industriju, dakle, imamo izrazito izvoznim velik potencijal.

„Ovih dana se uvelike raspravlja o cijeni pšenice kako na svjetskom, tako posebice na hrvatskom tržištu. Dakle, moramo objasniti našim građanima, a i  poljoprivrednicima koji to znaju, da je trend u posljednjih 7 godina upravo takav da nekoliko tjedana prije same žetve pada cijena pšenice, onda tek nakon mjesec dana nakon žetve ona se na neki način stabilizira. Mi smo odlučili kao Ministarstvo povećati stoga naše skladišne kapacitete. U tom dijelu smo izdvojili 250 milijuna kuna za skladišne kapacitete kod poljoprivrednika. Natječaj je u tijeku i očekujemo, dakle, da će se iduće godine ukupni skladišni kapaciteti povećati i da će omogućiti našim poljoprivrednicima da skladište te onda plasiraju žitarice na tržište kada je najpovoljnija cijena za njih.“ – dodao je.

Cijena kilograma pšenice na američkoj je burzi trenutno oko 2,4kn, a što odražava ukupno stanje žetve. Cijene koje će uslijediti nakon mjesec dana, definitivno će biti povoljnije, dok nas  najveće cijene pšenice opet očekuju  u proljeće iduće godine, pojasnio je državni tajnik.  Što se tiče Ukrajine i Rusije, situacija je još uvijek nepredvidiva, a što zbog blokade crnomorskog izvoza i embarga za proizvode, utječe i na tijek transporta i samu cijenu žitarica.