Otvoren Posjetiteljski centar “Crna roda”

Park prirode Lonjsko polje dobio je svoj četvrti ulaz, Posjetiteljski centar „Crna roda“ u Osekovu. Svečano je otvoren 3. srpnja, a kroz vođenu turu svi su okupljeni upoznali njegovu modernu infrastrukturu i sadržaje  po mjeri suvremenih korisnika.

O tijeku njegove izgradnje, ali i bogatoj ponudi govorio je tom prilikom Damir Culjak, v.d.ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje. Podsjetio je kako je ukupno uloženo 20.315.914,88 kuna, sufinanciranih sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a kako su Javnoj ustanovi partneri na projektu bili Sisačko-moslavačka županija i Grad Popovača.

Otvaranjem novog modernog Posjetiteljskog centra Crna roda, osim što se širi lepeza usluga Javne ustanove, a koji privlače pažnju zaljubljenika u prirodnu i kulturnu baštinu, omogućuje se i promocija lokalnih udruga, odnosno Moslavine kao turističke regije.

„Mislimo da je ovaj objekt od velike važnosti za sam Park prirode, ali i za turističku ponudu te sve građane grada Popovače. Ovaj vrijedan projekt sada je potrebno nastaviti i mi ćemo učiniti sve da se ponuda nadopunjuje s ciljem privlačenja što većeg broja ljudi. Prije svega, cilj nam je organizirati posjete škola i vrtića, ali i za ostale posjetitelje organizirati adekvatan i zanimljiv sadržaj.“ – rekao je tom prilikom gradonačelnik Popovače Josip Mišković te naglasio kako ovaj kraj krase i suživot lokalnog stanovništva s prirodom, prirodne atrakcije poput poplava, ispaša stoke, te brojne druge prirodne i kulturne vrijednosti. S ciljem bolje prezentacije, ali i da se naglasi multifunkcionalnost prostora, osim što će se ovdje osmišljavati manifestacije, predložio je da se održi i jedna sjednica Gradskog vijeća. „U ovu investiciju uloženo je puno novaca i cilj nam je da se ona približi svim građanima te ćemo na tome zajednički raditi.“ – zaključio je gradonačelnik Mišković.

Centar u Osekovu prostire na tri tisuće četvornih metara površine, a ovaj ulaz, možda je i najatraktivniji, jer je i najbliži ulaz u Lonjsko polje s autoceste.

Svojom prisutnošću, uz predstavnike Grada Popovače i mještane, podršku u radu iskazali su i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri Ibrišević.

Uz narodno ruho koje su prezentirali lokalni folkloraši, moslavačkom pjesmom ovaj svečani događaj oplemenile su članice KUD-a „Stružec“.