Izvješće o stanju nezaposlenosti za 2021. godinu na sjednici Gradskog vijeća

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća Kutine u ime Zavoda za zapošljavanje Područni ured Kutina izvješće o stanju nezaposlenosti i zapošljavanja na području Kutine u 2021. godini podnijela je Tanja Lovrić Ivanković.

Protekle godine na Zavodu za zapošljavanje u Ispostavi Kutina bilo je prosječno evidentirano 945 nezaposlenih osoba što je smanjenje za 15% u odnosu na 2020. godinu kada ih je bilo bilo 1109.
To smanjenje uglavnom je posljedica povećanog zapošljavanja u rujnu, ponajviše u prerađivačkoj industriji i obrazovanju. Unazad par godina najveći broj nezaposlenih bio još 2014. kada ih je bilo 2547 dok se u 2021. bilježi veliko smanjenje nezaposlenosti jer je u 2021. zabilježen najmanji broj registriranih nezaposlenih osoba.
 Najviše nezaposlenih su osobe sa srednjom stručnom spremom i trogodišnjom školom, oko 30%. Žene u ukupnom broju činile su u prosjeku 52,6% nezaposlenih. Prošle godine među evidentiranim nezaposlenima bilo je 45 osoba s invaliditetom, a zaposleno ih je 20 u glavnom u prerađivačkoj industriji, javnoj upravi, građevini, trgovini…
 

Među nezaposlenima u prosjeku 31,4% čine osobe starije od 50 godina, a zatim mladi od 20-29 godina.
 Također 214 nezaposlenih bilo je bez radnog iskustva, a to su mladi do 29 godina. 53% nezaposlenih zaposlenje čeka duže od 1 godine. Ta se brojka smanjuje iako je udio i dalje dosta velik. 122 nezaposlene osobe godišnje u prosjeku čekaju na zaposlenje duže od 8 godina.
Lani je bilo 885 ulazaka u evidenciju nezaposlenih što je za 34 % manje nego u 2020. kada se prijavilo 1030 osoba, a oko 72% dolazilo je iz radnog odnosa.
 U 2021. zaposlena je 901 osoba s prebivalištem u Kutini što je smanjenje za 8% u odnosu na 2020. Na području Kutine zaposleno je 62% osoba, a 38% van tog područja, te 28 u inozemstvu, što je smanjenje jer je godinu ranije u inozemstvu bilo zaposleno njih 40. Najčešće se zapošljavalo u Njemačkoj, Austriji i Italiji u prerađivačkoj industriji, trgovinama i obrazovanju.  Što se tiče sezonskog zapošljavanja kontinuirano se vidi smanjenje broja.  
Kroz mjere aktivnog zapošljavanja koje provodi kutinski Zavod za zapošljavanje prošle je godine sufinancirano zapošljavanje ili obrazovanje za 250 osoba, najviše je bilo uključeno u obrazovanju (95), dok je 76 osoba dobilo potpore za zapošljavanje, a potpore za samozapošljavanje njih 32.
Vezano uz samozapošljavanje najčešće su otvoreni obrti njih 25 i to najviše frizerski saloni, saloni za uljepšavanje itd.
  2021. godinu obilježile su potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim covidom. Podneseno je 618 zahtjeva, a 497 ih je odobreno.
 

Vijećnicu Jasminku Molnar (SDP) zanimalo je je li postotak smanjenja nezaposlenosti posljedica iseljavanja, te koja su deficitarna zanimanja u Gradu Kutini?
 Tanja Lovrić Ivanković odgovorila je kako Zavod prati broj registriranih nezaposlenih osoba na zavodu za zapošljavanje, a ne cjelokupno aktivno stanovništvo, te kako se svi izračuni odnosno postotci dobivaju temeljem tih podataka.  
Sukladno tim podacima Zavod također bilježi vidno smanjivanje broja ljudi koji odlaze na rad u inozemstvo, no koliki je ostali broj koji prolazi mimo Zavoda te podatke oni nemaju.  Rečeno je i kako je 2021. godine došlo do laganog oporavka u odnosu na godinu ranije i uz poticaje i mjere uspio se sačuvati broj radnih mjesta kojih je na kraju 2021. godine bilo na području Kutine 7500, dok ih je 2020. bilo 7341.
Što se tiče deficitarnih fakulteta Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine i za potrebe Grada Kutine u svrhu dodjele stipendija radi analizu deficitarnih fakulteta temeljem podataka sa tržišta rada.
  Tako su na listi deficitarnih zanimanja u Gradu Kutini anglistika, elektrotehnika, farmacija, fizika nastavnički smjer, germanistika, glazbena pedagogija itd.
  Drago Šivak (SDP) postavio je pitanje ima li onih koji zlorabe položaj i uzimaju socijalna davanja i jednokratne novčane pomoći od strane Grada Kutine, a da nisu evidentirani kao nezaposlene osobe i traži li grad potvrdu da su te osobe nezaposlene. „Zavod za zapošljavanje bilježi samo osobe koje se registriraju na našu evidenciju. Prije je bilo propisano da svaka nezaposlena osoba mora biti prijavljena na zavod. Danas to više nije tako. Osoba kada dolazi tražiti potvrdu o nezaposlenosti na Zavod ona tu potvrdu temeljem podataka iz evidencije dobije, a kako osobe koje nisu na evidenciji dokazuju svoj status to točno ne znamo“.