Život i djelo dr. Antuna Radića – u Galeriji Muzeja Moslavine

U Galeriji Muzeja Moslavine izložbom i prigodnim predavanjem predstavljeni su život i djelo dr. Antuna Radića.
Izložba je to koja je nastala suradnjom Muzeja Moslavine i Interpretacijskog centra baštine Banovine. Postavljena je u vrijeme oko datuma rođenja braće Radić u Trebarjevu Desnom, 14 km od Siska, na koje se veže i obilježavanje Dana Sisačko-moslavačke županije.


   Značaj braće Radić za hrvatsku povijest kraja 19. i početka 20. stoljeća je poznat, no ova izložba prikazuje lik i djelo dr. Antuna Radića, o kojem se puno manje zna i govori nego o njegovom bratu Stjepanu. Prosvjetno, kulturno i političko djelovanje dr. Antuna Radića predstavio je dr. povijesti Domagoj Sremić .


 „Dr. Antun Radić stoji u sjeni svog poznatijeg brata Stjepana. Njegov životni put, osobnost i djelo predstavljeno je u vidu izložbe koja je napravljena u suradnji s Martinom Mladenović ravnateljicom interpretacijskog centra baštine Banovine iz Petrinje. Izložba je prošle godine prvi puta postavljena lani u Hrastovici budući da su upravo u Hrastovici  1904. braća Radić osnovala Hrvatsku pučku seljačku stranku“, rekao je autor izložbe. 
 

Dr. Domagoj Sremić započeo je izlaganje s najmlađim danima dr. Antuna Radića, njegovim školovanjem, profesorskim radom, te kulturnim i političkim djelovanjem. Upravo je etno identitet za Antuna Radića bio temelj političkog identiteta kako glasi i jedan od naslova predstavljenih plakata. Važno je njegovo djelovanje kroz Maticu hrvatsku čiji je tajnik bio od 1902.-1909. godine, otpor Khuenovoj mađarizaciji i težnja za „slogom u Hrvata“, te osnivanje Hrvatske pučke seljačke stranke, kao i njegovo zastupništvo u Hrvatskom saboru o čemu je kroz cijeli njegov životni put detaljno govorio dr. Sremić.
 

Martina Mladenović, direktorica Interpretacijskog centra Banovine u Petrinji, tom je prilikom zahvalila Muzeju Moslavine na suradnji koja je započela izložbom Slavice Moslavac „Zaviri ispod“ uz nastup Rusalki. Izrazila je nadu u nastavak suradnje kroz ove dvije ustanove koje djeluju na području Sisačko moslavačke županije.
  Izložbu je posjetila javnost zainteresirana za djela braće Radić među kojima i profesori Srednje škole Tina Ujevića, te predstavnik kutinskog HSS-a Dragutin Vagner.


 U ime županije predstavnica je bila vijećnica Tena Jevak Benčić, a u ime Grada Kutine direktor RA MRAV Tomislav Kojundžić.

 Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić i sama povjesničarka, čestitala je autorima izložbe na ovom projektu i najavila daljnju suradnju.