U NPB održan stručni skup „Socijalni radnik u zaštiti mentalnog zdravlja“

U Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot Popovača održan je stručni skup „Socijalni radnik u zaštiti mentalnog zdravlja“. U organizaciji ovog Stručnog skupa bile su socijalne radnice: Gordana Poljak, Blanka Kern, Tanja Grabovac Šljubura, Lidija Koletić, te prim. Elvira Koić i ravnateljica prim. Marina Kovač.

Uz brojne predstavnike zdravstvenih ustanova, predstavnice Odsjeka za socijalnu skrb i hrvatske branitelje Sisačko-moslavačke županije, skupu su prisustvovali i predstavnici nekoliko Centara za socijalnu skrb, Centra za pružanje usluga u zajednici, Obiteljskih domova, te Domova za starije i nemoćne odrasle osobe  s područja središnje Hrvatske, kao i Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja.

Uloga socijalnog radnika u zaštiti mentalnog zdravlja u ovoj je ustanovi itekako cijenjena i važna. U 88 godina postojanja i rada bolnice, najvažnije su pritom dvije osobe,  Dragica Topolko, prva voditeljica socijalne službe, te Rada Dužajić, prva socijalna radnica. Njima, i svim ostalim socijalnim radnicima ove ustanove zahvalila je stoga ravnateljica, prim. Marina Kovač: „U zaštiti mentalnog zdravlja je potrebna socijalna podrška, jedna prava podrška i obiteljima i zajednici. Uloga socijalnog radnika u tom dijelu je neizostavna i posao koji oni rade vrlo često kod nas izaziva divljenje. Oni rješavaju neke situacije koje naši korisnici i njihove obitelji ne mogu, a ponekad obavljaju i veliki dio posla koje bi trebale obavljati obitelji ili neki drugi dijelovi društva.“

Okupljenima se tom prilikom obratio i predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš. Prilika je to bila da zahvali na organizaciji ovog skupa koji ističe važnost socijalnih radnika, a koji su u ovoj ustanovi ravnopravni sudionici u svim procesima. „Mislim da smo jako važni, da odrađujemo velik posao, da radimo odgovorno i mislim da bez nas cijeli ovaj pristup ljudima, odnosno korisnicima, ne bi bio tako sveobuhvatan i dobar da u to nisu uključeni i socijalni radnici. Ono na čemu se trenutno radi je izjednačavanje koeficijenata s drugim strukama, te da će se uskoro ispraviti i ta nepravda.“

U nastavku, svi okupljeni prilike su imali saznati nešto više o dvije važne teme. Socijalna radnica Gordana Poljak održala je predavanje s temom „Uloga socijalnog radnika u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr. Ivan Barbot Popovača kroz povijest – osvrt na sadašnjost i budućnost“, a prim. Elvira Koić održala je predavanje s temom „Socijalni radnik kao član tima u zaštiti mentalnog zdravlja“.

Stručni skup koji je održan s ciljem poboljšanja komunikacije s drugim ustanovama kao i poticaja za razmjenu iskustava uveličale su glazbene izvedbe Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika grada Popovače.