U nedjelju na Jelengradu koncert Ansambla Acoustic Project

U nedjelju, 19. lipnja s početkom u 19.30 sati na Jelengradu će se održati koncert Ansambla Acoustic Project.

Riječ je o još jednom vrhunskom glazbenom susretu koji se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture organizira u suradnji Grada Popovače, gradske Turističke zajednice i VIMAL Akademije.

ANSAMBL ACOUSTIC PROJECT

Ansambl Acoustic Project osnovan je 2008. godine, a zajedno s kolegama i prijateljima osmislio ga je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga od tada i vodi. Deset sjajnih glazbenika okupljenih u ansamblu, mahom virtuoza svojih instrumenata, jedinstvena su pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge transformacije kako u postavi glazbenika, tako i u samom glazbenom izričaju čiji široki glazbeni spektar od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, ansamblu daje prepoznatljivi, jedinstveni pečat, kako u ideji i programskom konceptu tako i u izvedbi.Godine 2012. ansambl u izdanju diskografskih kuća Aquarius Records i Morris studio objavljuje svoj prvi CD pod nazivom Acoustic Project koji je iste godine nominiran i za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“. U kontinuitetu djelovanja ovaj sastav sjajnih glazbenika smjelo se suočava s raznim izazovima ne prežući niti od glazbenih eksperimenata, uvijek nastojeći doprijeti do novih i još neistraženih „predjela glazbe“.

Ansambl je po mišljenju publike i stručne kritike napravio iskorak u nova glazbena prostranstva uvođenjem u klasičnu glazbu nekih suvremenih, inovativnih formalnih struktura i instrumentacijskih postpuaka drugačijih od onih uvriježenih, te ju je time ne samo približio drugim glazbenim stilovima, nego učinio i pristupačnijom publici koja je otvorena za nove izazove, te željna novih vidika i uzbudljivih i još neistraženih glazbenih prostranstava.

Početkom veljače ove godine izašao je novi album „Acoustic Projecta“ pod nazivom „Furious Dance“ u izdanju talijanskog izdavača „Velut Luna“. Skladbe na ovom albumu,kao i na programu koncerta ,svojevrsna su fuzija klasične glazbe,jazz glazbe i hrvatske tradicijske glazbe.

FURIOUS DANCE

Njihov je glazbeni izričaj širokog raspona, a većinu skladbi na novom albumu napisao je Palanović, čiji je zvukovni svemir, kako piše muzikolog Davor Merkaš, “obilježen fenomenom glazbenog crossovera”, ali i “velikom receptivnom moći”, “majstorskim ovladavanjem skladateljskim zanatom” te snažnom emotivnošću. On je također, piše Merkaš, “kozmopolit”, ali i autor čije skladbe na ovom nosaču zvuka “nose pečat hrvatskih mikroregija”. Dvjema skladbama na albumu autor je Srđan Berdović, hrvatski skladatelj u čijoj se glazbi, kako piše Merkaš, čuje “bliskost Zapadnom i Novom svijetu”, ali se i “jasno razabiru tragovi njegovog zavičaja i ukorijenjenost u hrvatskoj tradiciji.”

Na albumu Acoustic Projecta “atmosfere intenzivnog pokreta izmjenjuju se s meditativnim stanjima”, piše Merkaš i zaključuje: “Album Furious Dance putovanje je u nepoznato, puno uzbuđenja i novih, još neslućenih, glazbenih krajolika, vrijednih otkrivanja, glazba koja pokreće, nadahnjuje i koja sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.”

PROGRAM:

Dubravko Palanović: Divlji tanac(Furious Dance)

Sjećam se „Plavog trnaca“

Mistični putevi Istre

Drmeš

Za pjesmu volje nemam

Stari tanci

Tvoji snovi

Srdjan Berdović : Izvor

Četri lita i četri zime

Dubravko Palanović: Nokturno

U očima led i sjaj

Kamene zvijezde

Ansambl “ACOUSTIC PROJECT” :

Dani Bošnjak ,flauta

Branko Mihanović ,oboa

Nikola Fabijanić ,saksofon

Mario Čopor ,klavir

Stanislav Muškinja ,udaraljke

Marco Graziani ,violina

Val Bakrač ,violina

Aleksandar Jakopanec ,viola

Petar Kovačić ,violončelo

Dubravko Palanović ,kontrabas