U Hrvatskom saboru održana 2. Godišnja konferencija Savjeta mladih

Hrvatski sabor 13. lipnja bio je domaćin 2. Godišnje konferencije savjeta mladih u Republici Hrvatskoj koja se održala pod nazivom „Mladi kao nositelji hrvatskog razvojnog društva“ uz pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskoga sabora.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Hravtskog sabora Gordan  Jandroković, otvorivši konferenciju, govorio je o dva paralelna procesa u politici – radu za opće dobro te svakodnevnoj borbi predstavnika različitih političkih opcija i svjetonazora za interes hrvatskih birača. U tom kontekstu kazao je kako se često pogrešno zaključuje da se uspješnost mjeri po prisutnosti u medijima i javnosti, te naglasio važniju stranu politike: sposobnost upravljanja i postizanja općeg dobra kroz političko djelovanje.

Pritom je osobito istaknuo kako je, uz mnoga potrebna znanja u različitim područjima danas, ključna vještina upravljanja te spremnost preuzimanja odgovornosti.

Poručio je članovima Savjeta mladih koji djeluju na lokalnim razinama kako je suradnja s izabranim predstavnicima vlasti bitna, ali isto tako i sudjelovanje u izboru politika za mlade, uz kontinuirano obrazovanje i učenje. U današnje vrijeme kad komunikacija teče brzo i postoji mnogo kanala komuniciranja, a društvo je sve konkurentnije, nije lako uspjeti, te se traži disciplinirani rad, trud i ulaganje u sebe, kazao je predsjednik Sabora. Dodao je kako je u mnogim društvenim temama nužna suradnja iznad stranačkih partikularnih interesa i zajedničko donošenje odluka bitnih za hrvatski narod. Pritom je istaknuo značaj razvijanja političke kulture, te prepoznavanja trenutka kad su konsenzus i kompromis nužni, od onoga kad se možemo beskompromisno boriti za ono što smatramo ispravnim. Poručio je mladima da budu tolerantni jedni prema drugima bez obzira na različitu političku opredijeljenost ili interese, razvijaju političku kulturu i međusobno se uvažavaju, da budu spremni za kompromis i nikada ne gube iz vida opće dobro.

Sudionicima Savjeta poželio je uspješan rad uz želju za što jačim i izraženijim utjecajem mladih na politički i javni život u Hrvatskoj, gdje su već stvoreni solidni temelji na kojima će oni moći graditi još bolju hrvatsku budućnost.

Okupljenima su se u uvodnom dijelu konferencije prigodno obratili i predsjednik Vlade Andrej Plenković, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić i predsjednik Vladinog Savjeta za mlade Josip Jagodar.