U 2021. godini otvoreno više od 14.000 novih tvrtki – među vodećima po broju novootvorenih i naša Sisačko-moslavačka županija

Prema podacima Ministarstva pravosuđa najveći rast broja otvorenih tvrtki na kraju 2021. godina, a u odnosu na godinu prije, imala je Brodsko-posavska županija, pa Zagrebačka, Istarska, Sisačko-moslavačka i Požeško-slavonska županija. Najveći broj tvrtki otvoren je u Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, koje istim redom i prema podacima od ožujka ove godine imaju najveći broj registriranih poslovnih subjekata. Na 1.000 stanovnika najviše je otvorenih tvrtki lani bilo u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Lani je otvoreno ukupno 14.336 tvrtki, što je 2.159 tvrtki više nego godinu prije, odnosno porast od 17,73 posto.

Rast broja otvorenih tvrtki prati i broj zaposlenih.  Podsjetimo se, podaci HZMO-a su pokazali da je na kraju prosinca prošle godine bilo 1.571.672 osiguranika, što je za 35.372 osiguranika više u odnosu na kraj 2020. godine. Na kraju ožujka ukupno je bilo 1.582.858 osiguranika na HZMO-u. Iako taj pokazatelj ne izražava točan broj zaposlenih, ipak pokazuje trend.

Sisačko-moslavačka županija u top pet je županija po rastu broja otvorenih tvrtki za 27,09 posto.

Sisačko-moslavačka županija kroz svoju Razvojnu agenciju SIMORA ima centar za usluge na jednom mjestu u sklopu kojega pruža pomoć potencijalnim ulagačima te postojećim poduzetnicima da uz što manje birokratskih prepreka, problema i kašnjenja, pokrenu i razviju poslovanje na području Sisačko-moslavačke županije. Opseg djelatnosti obuhvaća i segment pružanja usluga postojećim i potencijalnim investitorima (davanje točnih i pravovremenih informacija o administrativnim zahtjevima, o raspoloživoj radnoj snazi, cijenama komunalija, procesu ishodovanja raznih dozvola, ponude poslovnih zona itd. Dodatna potpora zapošljavanju i razvoju poduzetništva je i mjera samozapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. SI-MO-RA pruža pomoć pri izradi poslovnih planova i cjelokupne dokumentacije koja se predaje uz Zahtjev za dodjelu potpore za samozapošljavanje bez naknade. Prosječno se 2 osobe u mjesec dana zaposle zahvaljujući našim poslovnim planovima kreiranim za njih.

Sisačko-moslavačka županija osmislila je i gospodarske mjere kojim žele pokrenuti gospodarstvo, posebice potresom zahvaćenog područja. Tu se prije svega radi o sufinanciranju kamate kreditnih linija HBOR-a i to onih koje su usmjereni na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinanciraju se i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a. To u konačnici omogućuje investicije od 0% kamate.

Prednosti za ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije u odnosu na grad Zagreb idu od niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa do programa regionalnih potpora za mikro, male, srednje i velike poduzetnike. U SMŽ su to do 70 %, dok je u Zagrebu maksimalno 55%. Ovaj mogući investicijski boom omogućila je nova karta Nuts regija, prema kojoj se daleko više uloženog vrati investitoru ako ulaže u području SMŽ nego prilikom ulaganja u neka druga područja. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu visokih 18%.

Također, Razvojna agencija SIMORA radi i sa poljoprivrednicima. U prošloj godini bilježimo porast mladih poljoprivrednika nositelja OPG-a, i sad ih je 1461 što je 10% više u odnosu na godinu ranije, kao i rast od prosječno 1000 ha nove obrađivane zemlje svake godine što nam govori da su mjere kao i projekti koje Sisačko-moslavačka županija posvećuje njima, pokazali rezultate.

Poduzetnički inkubator SMŽ PISMO specijaliziran za industriju videoigara kao i navedena industrijska grana bilježi uspjehe i pozitivne pomake. Broji 67 start up-ova, čime je postao najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator. Kod inkubatora PISMO moramo spomenuti i da je Razvojna agencija SIMORA nagrađena kao najbolja europska razvojna agencija u 2020. godini jer je osmislila koncept putem kojeg se mlade nezaposlene ljude prekvalificira i obuči da steknu neka nova znanja i vještine, konkretno znanja u proizvodnji videoigara i na taj način postaju konkurentniji na tržištu rada. Ovaj jedinstveni koncept dao je slijedeće rezultate – 87% je nezaposlenih pri dolasku na prekvalifikaciju dok se po završetku 66% zaposli.

Važan je podatak i da se kroz projekte koje Razvojna agencija SIMORA zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom pokreće ili provodi zaposli gotovo 300 osoba svake godine.