Rješavanje stanje prometnica i građevina uslijed velikih oborina

 U petak, 03. lipnja i srijedu 08. lipnja 2022. godine, područje Grada Kutine zahvatilo je olujno nevrijeme i velike količine oborina koje su samo u petak iznosile oko 50l/m2. Uslijed takvih vremenskih uvjeta na području Grada određeni kanali nisu mogli primiti takvu enormnu količinu padalina u kratkom vremenu, pa je došlo do izlijevanja vode i nanošenje zemljanog materijala sa okolnih poljoprivrednih površina na cestu kao i taloženje u sam cestovni jarak. U kratkom vremenu bilo je potrebno žurno i promptno reagirati da bi se omogućio nesmetan promet svim cestama i njihovo daljnje funkcioniranje – priopćuju iz grada Kutine.

 Od samog jutra na terenu su bili djelatnici komunalnog redarstva Grada Kutine, kao i drugi djelatnici UO za komunalni sustav, građenje i zaštitu okoliša, članovi Stožera civilne zaštite Grada Kutine te djelatnici profesionalne vatrogasne postaje i pripadnici DVD-ova koji su utvrdivši sva kritična mjesta započeli sa strojnim i ručnim radovima na čišćenju i pranju prometnica i kanala, ispumpavanju voda iz podrumskih dijelova građevina, a osigurana je i cisterna sa pitkom vodom za kućanstva koja su imala problem sa zamuljivanjem bunara.

 Ovim putem zahvaljujemo se i svim našim građanima na dojavama i ukazivanjima na problematična mjesta što je uveliko pomoglo Gradu na saniranju stanja ovakve nepogode.

 Sve situacije su riješene iznimnom reakcijom svih uključenih, dok je jedan dio odrađivao građevinske i druge radove, drugi su bili u neprestanom kontaktu sa građanima, te su i dijelovi prometnica vraćeni u prvobitno stanje.

 Molimo i naše sugrađani da održavaju redovito svoje kanale, prilaze objektima i ostalo kako bi što manje dolazilo do navedenih situacija.

Uz to, mole se građani, a posebno poljoprivrednici koji obrađuju svoja zemljišta uz samu prometnicu na pojačano održavanje i zaštitu svojih parcela da se sa istih ne odnosi zemljani materijal u cestovni jarak i samu cestu, kao i za razumijevanje prilikom izvođenja radova u projektu Aglomeracija Kutina čijom će se realizacijom uvelike poboljšati sustav vodovoda i odvodnje, te će se uslijed velikih oborina značajnije smanjiti spomenute situacije.