Predstavnici ustanova, gradskih zajednica i saveza podnijeli izviješća Gradskom vijeću

Vijećnici Gradskog vijeća Kutine usvojili su izviješća gradskih ustanova, Muzeja Moslavine, POU Kutina, Knjižnice i čitaonice, Sportskog centra i Vatrogasne postrojbe za 2021. godinu. Podnijeli su ih ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić, bivša ravnateljica POU Sanja Friščić, ravnateljica Knjižnice Suzana Pomper i ravnatelj Sportskog centra Kutina Renato Habek, te predsjednik Vatrogasne postrojbe Mario Paluh.

Vijećnici su dobili izviješća o radu i financijska izviješća ustanova, te njihove planove rada za naredno razdoblje. Riječ je o ustanovama koje svojim radom na području kulture, sporta i zaštite stanovništva unaprjeđuju kvalitetu života u Gradu Kutini. Svaki direktor koji je predstavljao izviješća nastojao je istaknuti rezultate tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja, koji su kod svih ustanova djelomično bili ograničeni pandemijom, ali bilo je riječi i o problemima s kojima se susreću i potrebama za njihovim rješavanjem.

Među izraženijima je potreba za novim prostorom Knjižnice i čitaonice što je višegodišnji problem, a o izmještanju knjižnice iz sadašnjeg prostora dosad se govorilo o više potencijalnih lokacija od zgrade Poduzetničkog inkubatora, prizemlja zgrade Centar II koji sada koriste udruge, do prostora u novoj zgradi koja se gradi na trgu, zgradi bivše policije, pa sve do zgrade Doma umirovljenika.


Vijećnica Jasminka Molnar (SDP) u raspravi je predložila da se u poslovnom prostoru nove zgrade koja se gradi na Trgu dr. Franje Tuđmana osigura prostor za knjižnicu što, kako se čini, nije trenutna opcija vladajućih. To će svakako biti i dalje jedan od zadataka gradskih vlasti budući da Knjižnica ima velik broj korisnika i bogatu knjižnu građu, a svima su poznate i njihove aktivnosti u radu sa svim generacijama. Gdje će se pronaći taj prostor i kada, još se ne zna, ali vijećnici su jednoglasni u tome da Knjižnici treba novi prostor.
Direktor Sportskog centra Kutina, Renato Habek pohvalio se u izviješću brojnim projektima koja se odnose na manja ili veća ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu, od kojih je najveći nedavno završena adaptacija dvorane IV za treniranje osoba s invaliditetom i drugih sportaša, te je najavljeno i ulaganje u novi umjetni travnjak na stadionu, a trenutno je aktualno uređenje bazena za ljetnu sezonu.

 Izviješća su podnijeli i predsjednik Zajednice sportskih Udruga Robert Kolenc, tajnica Gradskog saveza KUD-ova Jasminka Molnar i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Kutine Tomislav Špičak. Špičak je tom prilikom zaključio kako Grad Kutina financijski dobro prati potrebe vatrogastva te je tako VZ u proteklom razdoblju uspješno osigurala vozila za nekoliko DVD-a, a opremanje se nastavlja i dalje zadovoljavajućom dinamikom.