Potpisani ugovori o dodjeli sredstava udrugama; USJPDR RIS odbili potpisati ugovor

Predstavnici udruga s područja Grada Kutina danas su u gradskoj vijećnici potpisali sporazume o projektnom financiranju njihovih projekata, programa i manifestacija, a temeljem raspisanog javnog natječaja. Udruge su ove godine tražile ukupno 880.645 kn, a kroz natječaj je podijeljeno 400.000 kn. Na natječaj se javilo 66 udruga, a 8 udruga nije zadovoljilo uvjete natječaja.
 

U ime Grada Kutine, zbog spriječenosti gradonačelnika, predstavnike udruga pozdravili su pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc i predsjednik Gradskog vijeća koji je ujedno i predsjednik povjerenstva za dodjelu sredstava Robert Krpes, te pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti Kornelija Marošević sa suradnicima.


 „Čestitam svima na dobivenim sredstvima. Grad Kutina redovito prati vas kao udruge. I u ova teška vremena u vrijeme potresa i korone, energetske krize nastojali smo i dalje zadržati financijski standard, odnosno njegov visok nivo koliko je to bilo moguće. Puno je vaše dobre volje i volontiranja i na tome isto treba zahvaliti“, rekao je pročelnik ureda gradonačelnika.

 Predsjednik povjerenstva za dodjelu sredstava obrazložio je neke tehničke podatke oko natječaja i poželio udrugama puno uspjeha. „Ja vas molim nikada nemojte biti zadovoljni s dodijeljenim iznosima. Treba uvijek htjeti bolje, više, jače i imati neke izazove i težiti boljemu”, rekao je Krpes.
Predstavnici udruga zahvalili su na dobiveni sredstvima. Među njima je i Marija Vizner iz Udruga za zaštitu potrošača Kutine koja je, kako je istaknula jedina takva udruga na području Sisačko moslavačke županije.

Zasad će im sredstava biti dostatna, no obzirom na ekonomsku situaciju i povećan obim posla ove udruge izgledno je da će morati zatražiti i dodatna sredstva, rekla je među ostalim Marija Vizner, ističući kako je problema za rješavanje za ovu udrugu sve više.
 

Među potpisnicima je i Senka Filipović iz Udruge Adela iz Siska. Ova udruga za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja koja je dobila određena sredstva za Sigurnu kuću ima brojne zadatke kako bi uspjela zaštititi žrtve obiteljskog nasilja i s našega područja kao jedina takva kuća na području županije. Zahvalili su gradu na pomoći i dobroj dosadašnjoj suradnji.
 

Predstavnici braniteljskih udruga različito su zadovoljni ovim natječajem. Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i HVIDR-e istaknuo je kako udrugama uvijek nedostaje sredstava, ali da se udruge trebaju prilagoditi novonastaloj situaciji energetske i druge krize i tome prilagoditi svoje aktivnosti, što su oni i učinili.
 Predstavnik Udruge Specijalne policije RIS Kutina Davor Šoštarić odbio je potpisati ugovor jer ističe kako se ne cijeni njihov rad na brojnim aktivnostima u gradu, te obrazložio:

„Ukratko ćemo reći da smo temeljem ugovora o radu i ugovora o djelu zaposlenih na našim projektima u gradski proračun do 1.06. ove godine uplatili 14.600 poreza i prireza. Imamo projekata u provedbi na razini 637.000 kn i do 10. 7. očekujemo još jedan ugovor vrijedan 120.000 kn.Grad nam je dodijelio 5000 kn od traženih 20.000 što u proračunu naše podružnice čini 2,5 % i mi to odbijamo. Ovo je treća godina da se na ovakav način ne cijeni naš rad. Mi od projekata nećemo odustati i dok grad ne promijeni odnos prema nama tražit ćemo neke pouzdanije partnere“, rekao je Šoštarić u ime USJPDR RIS Kutina.  

 Svoje nezadovoljstvo Šoštarić je poslao i u vidu priopćenja za medije gdje ističu kako je Udruga RIS Kutina najaktivnija braniteljska udruga na području Kutine koja ima velike projekte, aktivni su u civilnoj zaštiti, ronilačkom klubu, te iza sebe u prošloj godini imaju odvolontiranih 2.832 sata. Rade na dva europska projekta, te su redoviti sudionici svih događaja vezanih uz Domovinski rat. Sudjeluju, kako ističu, i u državnim projektima Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju, te su imali niz inicijativa kojima žele unaprijediti grad i status braniteljske populacije. Spotiču u priopćenju i izostanak podrške u izradi monografije itd. te zaključuju kako su sposobni, ali ne i podobni.
 

„Grad Kutina ima razumijevanja za udruge. Puno je udruga i pokušava se udovoljiti svima. Vrata gradonačelnika i gradske uprave su uvijek otvorena i svatko može izraziti svoje želje i pokušati naći neko rješenje u razgovoru s gradonačelnikom na obostrano zadovoljstvo“, odgovorio je pročelnik ureda gradonačelnika Robert Kolenc.