Održana XIII. Županijska izložba stoke

U Popovači je 4. lipnja održana 13. županijska Izložba stoke Sisačko- moslavačke županije na kojoj je bogatstvo stočnog fonda Županije predstavilo preko 40 izlagača koji su prezentirali ukupno 80 grla stoke.

Izložba je organizirana s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području.

 „Kao izrazito stočarski kraj u zagrljaju Lonjskog polja, sa tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajma u Republici Hrvatskoj, već trinaestu godinu Grad Popovača sa zadovoljstvom ima ulogu domaćina Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije. Sukladno mogućnostima uz pomoć partnera na ovoj smo Izložbi prikazali ono najbolje što imamo, dakle, na izložbi je predstavljen uzgojno- selekcijski rad, a trud uzgajivača prigodno je nagrađen. Osim toga, imali smo i bogat popratni program, a što je također dobro prihvaćeno od strane posjetitelja. Mislim da je ova Izložba pun pogodak i da nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, ali i potresa, možemo se nadati nastavku kontinuiteta i tradicije ove Izložbe ali i njezinu rastu prema državnoj razini. Smatramo to realnim za očekivati budući se i najveći broj hladnokrvnjaka u Hrvatskoj nalazi upravo na području Grada Popovače”- zaključio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode te izaslanica župana Anita Sinjeri- Ibrišević ovom je prilikom naglasila kako je organizacija ove Izložbe od izuzetne važnosti za naše poljoprivrednike. „Napokon naši poljoprivrednici mogu pokazati ono što rade cijele godine, u što ulažu, te se i u ovim teškim vremenima vidi njihov napredak, ali vidimo da oni i dalje ne gube volju i vjeru u to da poljoprivreda treba opstati. Situacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, a što se stočarstva tiče, raznolika je. U kopitarima smo na prvom mjestu u Hrvatskoj i to je za svaku hvalu, a što se govedarstva tiče, situacija je kao i u ostatku zemlje loša, te bilježimo kontinuirani pad. Zato želim naglasiti da je Županija prepoznala taj problem i da je ponovno oformila Odjel za poljoprivredu kako bi on bio potpora uzgajivačima, ali i spona između njih i važnih im institucija. Nadam se stoga da će se jednoga dana ostvariti želja gradonačelnika, mene osobno, ali i Sisačko-moslavačke županije te da će ova Izložba postati državna.“ Također, pozvala je sve poljoprivrednike da se obrate njezinom Upravnom odjelu budući da je u tijeku izrada novog modela potpora u poljoprivredi, a sam bi se natječaj trebao otvoriti sredinom listopada. „Nadam se da ćemo zajedničkim radom pomoći našoj poljoprivredi i da ćemo ustrajati na tome da ona i dalje ostane jedna od najvažnijih grana gospodarstva.”

Riječi pohvale za organizaciju ovog hvalevrijednog događaja imao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, kojem je pripala čast otvorenja ove važne manifestacije. „Ova Izložba oslikava tradiciju ali i napor uzgajivača koji se ulaže u poboljšanje proizvodnje. Kroz ovaj uzgojno-selekcijski rad koji se održava i osigurava putem Ministarstva poljoprivrede i naših institucija, ova Izložba doprinosi jačanju položaja uzgajivača u okviru stočarske proizvodnje, a kako bi se ispunili ciljevi kojima težimo. Dakle, Ministarstvo i Vlada teže povećanju proizvodnje u stočarstvu, prije svega u govedarskoj i svinjogojskoj proizvodnji. Potres je doprinio određenom padu proizvodnje, ali u posljednjih godinu dana  bilježimo stabilizaciju broja stoke, a što je dobar temelj za budućnost, a što potvrđuje i ova Izložba. Dakle, ova Županija ima iznimno velike potencijale za razvoj stočarske i ratarske proizvodnje. Kako bi se olakšala ova teška situacija, Ministarstvo poljoprivrede priprema novu mjeru, u obliku krizne rezerve EU za mliječno govedarstvo i svinjogojstvo u iznosu od 80 milijuna eura kako bi ova poskupljenja koja su nas zadesila na globalnoj razini što lakše prebrodili“ – poručio je okupljenim uzgajivačima Tugomir Majdak.

Okupljene posjetitelje i izlagače pozdravili su saborski zastupnik Željko Lenart te voditelj Centra za stočarstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i razvoj Zdenko Ivkić.

Dodajmo i kako se 13. županijska izložba stoke održala pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače. U organizaciji su sudjelovali i Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Turistička zajednica Grada Popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina, Udruga stočara i ratara Seosko gospodarsko Popovača te Hrvatska agencija za poljoprivredu i razvoj.

Na 13. županijskoj Izložbi stoke u ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je 7 izlagača sa 10 grla stoke, a kada je riječ o konjima, sudjelovalo je 30 izlagača sa ukupno 30 grla stoke.

Pored stoke koja je ocjenjivana, Izložba je obuhvatila i stoku u prikazu, a ove godine to su bile simentalske pasmine mesnog tipa, koze, ovce, svinje, perad, ptice i kunići, a svi posjetitelji prilike su imali i vidjeti reviju pastirskih pasa (ovčara), te prateći program koji su pripremili Društvo uzgajivača Moslavina te Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine, ali i uživati u  bogatoj prodajnoj izložbi domaćih proizvoda. U kulturno- umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a „Mijo Stuparić“.

Pored Izložbe stoke, na sajmištu je održan i redovni Mjesečni sajam, tako da je broj posjetitelja, ali i izlagača, koji su pohvalili organizaciju i napore koji se ulažu kako bi se ova tradicija očuvala, bio iznimno velik.