Održana Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Zajednici kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a uz pomoć Hrvatskog sabora kulture, Sisačko-moslavačke županije, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija, u nedjelju 12. lipnja, u Martinskoj Vesi, održana je Smotra folklora Sisačko-moslavačke županije „Martinski susreti“.

U dvoje kategorije, izvorni i koreografirani folklor, predstavilo se 14 društava s područja županije, a dominirala su društva s područja Moslavine.

Kako je istaknula predsjednica Zajednice Ivanka Roksandić, ova organizacija čini sve kako se tradicijske vrijednosti ne bi zaboravile, jer potres i pandemija negativno su utjecali na rad društava, no, svi koji su nastupili bili su jako dobri i izuzetno je zadovoljna prikazanim, kao i publikom koja je folkloraše podržala u velikom broju.

Smotru je pratio stručni ocjenjivački sud iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Iva Niemčić, Josip Forjan i Irena Miholić, a koji je također naglasio važnost kontinuiranog održavanja smotri i ljepotu prikazanog. „Generalno gledano, pozitivna je situacija, kod izvođača je izražena želja za nastupima i program koji je trajao gotovo 2 i pol sata brzo je prošao.“ – poručili su te zaključili kako će Županiju na Susretima Hrvatskog sabora kulture što se tiče koreografiranih skupina predstavljati Etno Siscia, a u izvornoj kategoriji KUD „Moslavec“ iz Volodera te KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski, a s ciljem da se prikaže raznovrsnost kulturnog blaga Sisačko-moslavačke županije. Sudionike na ostalim smotrama u Hrvatskoj stručni će sud organizatoru javiti naknadno.

Smotra se održala u sklopu programa obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije, a svečano ju je otvorio predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.