Obilježen Dan Grada Popovače i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage

Obilježen je Dan Grada Popovače  i blagdan nebeskog zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Tim povodom 21. lipnja održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, a dobrodošlicu okupljenima uputio je predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Nakon proteka godine dana od konstituirajuće sjednice, kao predsjednik ovog Gradskog vijeća mogu izraziti zadovoljstvo vezano uz suradnju s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom, Gradskom upravom, kao i većinom vijećnika Gradskog vijeća Grada Popovače. Kroz 11 održanih sjednica ovog Gradskog vijeća davali smo sve najbolje od sebe te donosili Odluke, ne uvijek jednoglasno, ali od općeg interesa za sve naše građane, vođeni ciljem usmjerenim u napredak i daljnji razvoj ovog našeg malog Grada, koji broji sve više mladih obitelji što nas sve posebno veseli“- naglasio je Jagarčec.

Kroz najznačajnije razvojne projekte i aktivnosti koji su obilježili proteklo jednogodišnje razdoblje, okupljene je proveo videozapis, a više o njima, s naglaskom kako Grad Popovača s realnim proračunom od oko 60 milijuna kuna u kontinuitetu raste i razvija se na svim područjima, rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

„Kroz 29 godina jedinice lokalne samouprave dokazali smo da ona ide naprijed i da se to vidi i u materijalnom smislu i u načinu života. U proteklom razdoblju odradili smo nekoliko značajnih stvari. Završena je Gradska tržnica, a započete su Svlačionice te most preko vodotoka Jelenska, a koji je preduvjet za završetak spojne ceste Sisačka-Kolodvorska. U tijeku je izgradnja zgrade u kojoj će se osigurati novi prostori za Gradsku upravu, a radimo i na kanalizacijskom sustavu, vodovodnoj mreži i prometnicama, ali i svem ostalom što je potrebno kako bi građani Popovače živjeli što kvalitetnije i bolje. U razdoblju pred nama, prije svega, očekujemo početak Aglomeracije budući da je kanalizacijska mreža jedan od najlošijih sustava u infrastrukturi Grada. Također, nastavljamo s projektom spojne ceste, te razmišljamo i o novom dječjem vrtiću budući da ove godine ponovno imamo neupisane djece. Osim završetka zgrade u koju će se premjestiti Gradska uprava, za sljedeći Dan grada trebali bi otvoriti i nove Svlačionice, te urediti i novi Trg.“ – rekao je gradonačelnik.

Čestitke u povodu Dana Grada Popovače i blagdana sv. Alojzija Gonzage, na svečanoj su sjednici Gradskog vijeća uputili brojni gosti.  Načelnik prijateljske Općine Vitez Boris Marjanović, pomoćnik načelnika Općine Prozor- Rama Josip Juričić, predstavnici prijateljskih općina, te gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević,  u ime nazočnih predstavnika lokalnih jedinica izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom,  kojoj se nadaju i u narednom razdoblju.

Sisačko- moslavački župan Ivan Celjak u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića tom je prigodom istaknuo kako Županija i Grad  Popovača imaju dobru suradnju, a koja će se zasigurno nastaviti i u budućnosti. „Na području Grada Popovače imamo nekoliko ustanova kojima smo osnivači i u koje kontinuirano ulažemo. Prije svega to su Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ u kojoj trenutno traju radovi obnove, ali i Dom zdravlja, za koji se, kao i za tri objekta bolnice, planira energetska obnova. Također, surađujemo i u obnovi cestovne infrastrukture te mogu reći kako će kroz nekoliko dana započeti radovi obnove na dvije lokacije, Stružec-Osekovo, te Ciglenica-Gornja Gračenice. Suradnja će se nastaviti i u budućnosti, u korist svih građana Popovače.“

Osim toga, župan te saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, naglasili su važnost suradnje s državnom vlašću. „Sisačko-moslavačka županija u cjelini treba pomoć Vlade i Sabora. Grad Popovača zaslužuje ju jer je dokazao da vodi brigu o cjelokupnom razvoju. U tom smislu ću kao zastupnica u Hrvatskom saboru lobirati i za daljnje projekte koje ovaj Grad provodi.“ – rekla je Magdalena Komes, a potom je  zahvalila Gradu, službama i građanima Popovače koji su u najtežim trenucima pružili pomoć brojnim Petrinjcima, kako materijalno, odnosno financijski, tako i pružajući im smještaj.

„Popovača ima pretpostavke za uspjeh, kako kroz razvoj tradicionalnih i gospodarskih djelatnosti, u industriji i poljoprivredi, tako i kroz nove proizvodne perspektive, a sve uz dobru prometnu povezanost. Vjerujem stoga da ćete uspješno nastaviti provoditi sve projekte, a što je osnova razvoja i rasta društvenog standarda.“ – naglasila je  izaslanica predsjednika RH Zorana Milanovića, Martina Ciglević, pomoćnica predsjednika za ekonomiju, posebno pohvalivši dinamiku društvenog života, a koja u određenoj mjeri također doprinosi razvoju lokalne sredine.

Grad je kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada i ove godine iskazao zahvalnost građanima i udrugama koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje. Priznanje Grada Popovače za 2022. godinu dodijeljeno je Povijesnoj udruzi Moslavina za snažan angažman u očuvanju povijesne baštine, popularizaciji srednjovjekovnih utvrda Moslavine i povijesti moslavačkog kraja. Drugo priznanje uručeno je Tamburaškom orkestru Ratimir Joža Prosoli za snažan doprinos u njegovanju tradicije tamburaške glazbe i promicanju njezine vrijednosti kroz tridesetogodišnji rad s djecom i mladima te brojna gostovanja u zemlji i inozemstvu. Za snažan angažman u cilju promicanja pčelarske djelatnosti te značajan doprinos unaprjeđenju kvalitete rada pčelarskih udruga i ukupnom razvoju pčelarstva na području Grada, SMŽ i šire, godišnja nagrada uručena je Draženu Kocetu, članu pčelarske udruge LIPA Popovača, a odnedavno i predsjedniku Hrvatskog pčelarskog saveza. Godišnja nagrada Grada Popovače za 2022. godinu dodijeljena je i Anti Čupiću,predsjedniku popovačke HVIDR-e, i to za izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata te nesebično pružanje podrške hrvatskim braniteljima u zaštiti njihovog položaja i ostvarivanju prava. Ovogodišnja Nagrada za životno djelo Grada Popovače dodijeljena je Dragutinu Pasariću – posthumno, za nemjerljiv doprinos i neizbrisiv trag u promicanju kulturnog stvaralaštva, očuvanju kulturne i povijesne baštine te afirmaciji moslavačkog kraja u cjelini. Nagradu je preuzela njegova supruga Ivanka, koja je na dodijeljenim  javnim priznanjima zahvalila u ime svih nagrađenih.

„Saznavši za nagradu zaplakala sam jer znam koliko je značio nama, Moslavini i Popovači, koju je iznad svega volio i za koju je rekao da je u srcu Moslavine. Ova nagrada puno mi znači, zahvaljujem se Gradu i gradonačelniku što su ga se sjetili i što cijene njegov rad, jer davao je srce i dušu za Moslavinu i mislim da nas sad gleda odozgo i da je sretan.“ – rekla je Ivanka Pasarić.

U okviru svečane sjednice uručena je i nagrada za „Najljepšu priču Grada Popovače u 2022. godini“ izabranu po Javnom natječaju kojeg je provela gradska Knjižnica i čitaonica, i to učenici OŠ Zorke Sever Ana Mariji Lešković koja je sjednici nazočila u pratnji svoje mentorice Elene Salaj Potočki.

Program sjednice bio je obogaćen nastupima članica Pjevačke skupine OŠ Popovača Jelenke pod voditeljstvom Irene Mikšić, a uz glazbenu pratnju Dražena Mlakara te izvedbom nagrađenog Tamburaškog orkestra Ratimir Joža Prosoli uz solista Mladena Bagu.

Likovno društvo Moslavački krug na čelu s predsjednikom Želimirom Šiškom tradicionalno je u okviru svečane sjednice pripremilo izložbu svojih slika posvećenih gradu Popovači, a uoči sjednice uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg križa na Mjesnom groblju Popovača, odana je počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima s ovog područja.

Ovogodišnja proslava zaštitnika župe, sv. Alojzija Gonzage, održana je svečanim misnim slavljem u večernjim satima kojeg je predslavio vladika Milan Stipić, grkokatolički biskup Križevačke biskupije. Nakon svete mise župnik Ivan Petrović je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom pripremio domjenak uz tamburaški sastav za sve župljane na prostoru Tržnice. Dan ranije održana je i priprava za Alojzijevo uz križni put bl. Alojzija Stepinca te prigodno predavanje o blaženiku koje je vodio prof. Tomica Plukavec, tajnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i kustos Stepinčevog muzeja u Zagrebu.

Proslava Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage zaključena je uz vatromet i spektakularan koncert Thompsona koji je na prostoru Športskog parka Moslavac, prema neslužbenim procjenama, okupio oko 10.000 ljudi.

Gradonačelnik Josip Mišković ovim putem upućuje srdačnu zahvalu svim udrugama i građanima pojedincima koji su se organizacijom različitih kulturnih, sportskih i drugih društvenih događanja kroz mjesec lipanj uključili u bogat program obilježavanja Dana grada, kao i policijskim i ostalim javnim službama, Komunalnim servisima Popovača, članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava i drugih udruga koji su sudjelovali u zahtjevnoj organizaciji ovog iznimno uspješnog i posjećenog koncerta.