Nova ulaganja u Topusko

Župan Ivan Celjak prisustvovao je završnoj konferenciji projekta „Energetske obnove zgrade Petrova Gora“ te predstavljanju aktualnih projekata Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d.o.o.

Izvršena su prva konkretna ulaganja nakon desetaka godina, u zgrade koje su vapile ne samo za vanjskom obnovom već i za unutarnjim uređenjem.

Da bi Topusko bilo konkurentno u dijelu kontinentalnog turizma, potrebna su sustavna ulaganja. Ovo nije proces koji se događa preko noći – istaknuo je ravnatelj Mosler, no sinergijom Županije-Općine i države stvari su se pokrenule u pozitivnom smjeru o čemu je govorio i načelnik Ivica Kuzmić.

Projekt energetske obnove zgrade Petrova gora izveden je u sklopu javnog poziva ,,Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.  Ukupna vrijednost projekta iznosi  gotovo 16 mil. HRK, a isti je sufinanciran bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projektom je izvršena energetska obnova fasade, dovršena zamjena stolarije, uveden novi sustav grijanja i hlađenja primjenom ventilokonvektora s automatikom upravljanja, nadograđena postojeća ventilacija, ugrađena štedna rasvjeta, izvršena je rekonstrukcija balkona te su ugrađeni dodatni ventilokonvektori u prostorima zgrade Petrova gora.

„Osim učinkovitijeg korištenja obnovljivih izvora energije, povećana je kvaliteta liječenja i boravka pacijenata i zaposlenika ustanove koja je od ključne važnosti u zdravstvenom te gospodarskom smislu ovog područja, cjelokupne Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske“ – nadodaje Mosler.

„Projektima poput ovog, privući ćemo turiste i kroz zdravstveni i komercijalni turizam u Topuskom“ – ističe sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. „Kada govorimo o turizmu Topusko je najvažnija turistička destinacija na području Sisačko-moslavačke županije, ali želimo da Topusko bude i najatraktivnija destinacija kontinentalne Hrvatske. Zato su iznimno važna ova ulaganja i ona će se nastaviti i dalje. Veći broj turista znači i veće prihode, a to povlači i radna mjesta ovdje u Topuskom i konkurentnu plaću“.

Uz projekt energetske obnove Lječilište Topusko i društvo TOP-TERME d.o.o. ovog trenutka provode još sedam projekata čija je ukupna vrijednost uključujući projekt energetske obnove 55,6 mil. kuna, a kako možemo zaključiti prema riječima sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka u pripremi je još novih projekata kojima će se između ostaloga obnoviti bazeni te dodati novi sadržaji poput wellnessa.