Nedostatak pedijatara u Kutini

Kutina ima kroničan problem s nedostatkom pedijatara. Više puta o ovom se problemu raspravljalo i na sjednicama Gradskog vijeća, pokušala se poticati specijalizacija ovog područja, stambeno zbrinjavanje liječnika, ali problem nije riješen. Nedostatak pedijatara prisutan je i u drugim gradovima u Hrvatskoj i problem je teško riješiti jer pedijatara naprosto nema, a tamo gdje ih ima odlaze na bolje plaćena radna mjesta npr. u bolnice.
  

Tema je to o kojoj se raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Kutine, a na postavljeno pitanje Nebojše Čovića (HDZ). Kutina trenutno ima samo jednog pedijatra, a postoje dvije pedijatrijske ambulante. Pomažu i liječnici obiteljske medicine. Jedan pedijatar koji je nedavno došao iz mirovine raditi, radio je vrlo kratko, te je zbog, kako je rečeno, zdravstvenih razloga, ponovo aktivirao svoj umirovljenički status. Gradonačelnik Zlatko Babić ističe kako je upoznat s problemom, te kako ima informacije da je Dom zdravlja Kutina raspisao natječaj za dvije specijalizacije za pedijatriju i jednu za obiteljsku medicinu, te natječaj za pedijatra.
„Za takvu vrstu specijalizacije nažalost slab je interes, a zašto je to tako treba razmisliti. Čini se da je vrlo nezahvalno biti pedijatar, a problem vjerojatno nisu djeca koja su uvijek ista, nego sigurno u tom zahtjevnom zanimanju ima i pritisaka od strane roditelja, baka, djedova… Možda je i to, uz ostalo, razlog za slab interes mladih liječnika za ovakvom vrstom specijalizacije. Mi smo imali nekoliko specijalizanata, poticali rješavanje stambenog pitanja, ali oni kada odrade radni staž kojega su dužni odraditi prema ugovoru, najčešće odlaze raditi u Zagreb. Kakva će biti budućnost ne znamo. Dom zdravlja se trudi taj dio pokriti s liječnicima obiteljske medicine, ali to je samo privremeno rješenje“, zaključio je gradonačelnik nadajući se da će natječaji uroditi plodom.