Na Aktualnom satu ŽS o Obiteljskom sudu i Domu za starije u Kutini

Na Aktualnom satu 8. sjednice Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, svoja pitanja vodstvu Županije uspjelo je postaviti pet vijećnika, a među njima i MOST-ova vijećnica Ljiljana Lampert iz Kutine. Ona je ponovno aktualizirala pitanje o vraćanju Obiteljskog suda u Kutinu. Reorganizacijom mreže sudova i donošenjem novog Zakona o područjima i sjedištima sudova, Kutini je 2018. godine vraćen Općinski sud (ukinut 2010.), te dodan Prekršajni sud, ali su ove godine ostali bez Obiteljskog odjela, podsjetila je Lampert.

„Gradonačelnik Babić iz Kutine je 2018. godine uspio vratiti Kazneni sud, a od 1.3.2022. ostajemo bez Obiteljskog suda, unatoč tome što je Sud u Kutini proglašen najboljim sudom u Republici Hrvatskoj. Gospodina župana trenutno nema ovdje, ali može li učiniti isto svojom upornošću? Molim vas, mole vas svi građani naše lijepe Moslavine. Vratite nam obiteljski sud u Kutinu!“, rekla je Lampert, zahvalivši županu na dosad iskazanoj volji da oko toga pomogne. Također, vijećnicu je zanimalo i kada će Kutina dobiti iznimno potrebit Dom za starije?

Vijećnici je odgovorio zamjenik župana Mihael Jurić: „Postavili ste pitanje o sudu i na prošloj sjednici Županijske skupštine. Sami znate da te aktivnosti nisu u direktnoj nadležnosti županijske uprave, ali znam o aktivnostima župana i razgovorima sa samim ministrom. Ministarstvo ima svoje viđenje i svoj način restrukturiranja sudskih ispostava na području Republike Hrvatske i sigurno da su razgovori išli u tom smjeru da se nađe kvalitetno rješenje, odnosno da ostane sud u Kutini, da se ne gasi. Tako da znam da su aktivnosti poduzete, ali ne mogu sad točno, u detalje reći. U svakom slučaju ćemo vas izvijestiti ako bude pomaka u tom smjeru. Naravno da je nama kao županijskoj upravi u interesu da naši građani nadohvat ruke imaju dostupnu svu potrebnu skrb – od zdravstvene do u ovom slučaju sudske. Sud kao sud mora biti ustanova, ali vidimo da su trendovi na maksimalnoj digitalizaciji, na sustavu e-građana gdje primjerice svatko od nas, svaki naš stanovnik može vidjeti cijeli sudski proces koji se eventualno odvija, a u kojem je on stranka u postupku. Znam kako se razmišlja na način da se pokuša biti što ekspeditivniji, a to Ministarstvo razmišlja da se to može na način da se sudovi na određeni način spajaju, odnosno na način da budu efikasniji. O svakoj novoj informaciji ćemo vas obavijestiti“, rekao je Jurić.

Odgovorio je vijećnici i na pitanje kada će Kutina dobiti dom za umirovljenike: „Od samog početka rada ovog župana i županijske uprave, aktivnosti su bile usmjerene na to da u gradu Kutini, uz zaobilaznicu koju zajedno s gradskom upravom pokušavamo izlobirati za grad, jedna od glavnih, kapitalnih investicija bude dom za starije i nemoćne. Da grad od 21 tisuću stanovnika, treći po veličini i gospodarski jedan od najrazvijenijih u našoj županiji nema dom za starije i nemoćne, nama je od prvog trenutka bilo neprihvatljivo i stoga smo pristupili cijelom postupku realizacije doma. Ne bih „izlijetao“ s datumima, odnosno rokovima, ali siguran sam da će to biti kroz skoro vrijeme. Obišli smo objekt, izvođači su tamo i zgrada je već sada relativno dobro posložena da se može prenamijeniti za dom za starije i nemoćne“, odgovorio je Jurić, najavivši i proširenje kapaciteta domova u Sisku i Petrinji u doglednoj budućnosti.

Vijećnicu Lampert zanimalo je i kako je Županija konkretno pomogla stanovništvu potresom pogođene Banovine, dok su ostali vijećnici iskazali interes za prenošenje Aktualnog sata u javnosti, financijskom situacijom u OŠ Gora, aktivnostima vodstva Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju, dinamici obnova cesta kojima upravlja ŽUC, te Domovima za starije i nemoćne.