“Leta letiju, tradicija ostaje” – sjećanje na Repušničke susrete uz KUD Repušnicu i Udrugu Hanja

„Leta letiju, tradicija ostaje“, rečenica je Dragutina Pasarića koja je svoje mjesto našla kako u knjigama tako i u stvarnom životu, kao što je i ova manifestacija. Upravo je ova rečenica okosnica događaja koji je proteklog vikenda održan u Prijamnom centru Parka prirode Lonjsko polje u Repušnici.
 

KUD Repušnica i Ribolovna Udruga Hanja ovim događajem žele „održati na životu“ Repušničke susrete, najstariju manifestaciju očuvanja tradicije u ovom selu, dugu 35 godina, koje posljednjih godine više nema.

„Manifestacija „Leta letiju“ zapravo su sjećanja na Repušničke susrete te i ove godine koje su prošle u pandemiji naš KUD i Udruga Hanja, koja također njeguje tradiciju kroz tradicijski ribolov, želimo podsjetiti na to kako nam je nekada bilo. Godine su prošle u pandemiji, ali tradicija se njeguje i dalje. To smo željeli pokazati i danas uz suorganizaciju PP Lonjsko polje koje je sastavni dio repušničke tradicije“, rekla je predsjednica KUD-a Repušnica i organizatorica Sanja Durbek.
  

U sklopu događaja organizirana je etnografska izložba starih tradicijskih koperti, likovna kolonija kojoj su se odazvali brojni slikari, tradicijske folklorne igre u kojima su sudjelovali članovi Gradskog saveza KUD-ova. Zahvaljujući udruzi žena Novska posjetiteljima su prezentirane i narodne rukotvorine. Slikalo se uz foto panel, družilo uz tamburaše, a nisu nedostajale ni tradicionalne delicije poput ribe pod pekom za koje je bila zadužena ribolovna udruga Hanja.
 

Predsjednik udruge Miroslav Cah izrazio je žaljenje što više nema Repušničkih susreta koji su okupljali velik broj mještana. „Mi se trudimo napraviti i izboriti za nešto, okupiti ljude, družiti se i sačuvati našu tradiciju. Želimo malo života u selu. To nam zbog krize s pandemijom najviše nedostaje“  rekao je predsjednik Udruge Hanja.

Iz Grada Kutine događaju je prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes.