Izložba uz 100 godina rođenja Ivana Milata

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena izložba autorice pov. umjetnosti i kustosice galerijskog odjela Muzeja Moslavine, Jelene Batinić, u povodu 100 godina rođenja kutinskog slikara i kipara Ivana Milata. Rođen u Blatu na Korčuli, Ivan Milat u Kutinu je doselio 1960., zavolio ju je i smatrao ju svojim gradom. Svim svojim djelima, bilo da se radi o slikarstvu ili kiparstvu, te drugim kulturnim aktivnostima Milat je ostavio veliki trag i neosporno obilježio kulturnu povijest Kutine.

Ivan Milat bio je puno više od slikara i kipara. Zaslužan je što je Kutina dobila Galeriju u zgradi bivše banke u kojoj se danas zahvaljujući njegovim donacijama nalazi i velika zbirka njegovih djela.


 Upravo temeljem toga fundusa nastala je i ova izložba koja je pokazala samo dio djela fundusa bogatog Milatovom ostavštinom.

„Milat je Kutini dao samoga sebe, kako likovno tako i na drugim planovima. Ovom izložbom smo željeli ukazati na Kutinu u djelima Ivana Milata bilo da se radi o uljima na lesonitu, akvarelima kutinskog parka, vedutama grada, ali i crtežima koje je Milat jako volio. Volio je istraživati sve kvartove Kutine, osobito ruralnu Kutinu u nestajanju. Osobito je poznat po treščici kojom je tako vješto baratao. Ne možemo ne spomenuti i brojne portrete djece koje je također volio slikati. Njegov likovni izričaj je realizam kojim je pokazivao kako doživljava svijet oko sebe“, rekla je Jelena Batinić govoreći o radovima Ivana Milata.


   Ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić istaknula je kako je Upravno Vijeće Muzeja donijelo odluku da Galerija Muzeja Moslavine dobije ime po Ivanu Milatu jer je on svakako zadužio Muzej Moslavine i čeka se provedba ove odluke.

„Milat je veliki donator svojih djela i velik je utjecaj ostavio na sve odjele Muzeja koje je dotaknuo svojim radom. Zadužio je zapravo svojim umjetničkim radom cijelu Kutinu, ali i Moslavinu čiji je kroničar, jer gotovo da nema kuće koja nema njegovih djela i nema čovjeka kojega on svojim radom na neki način nije dotaknuo“, kazala je ravnateljica Muzeja Moslavine.

  Govorilo se tom prilikom i o potrebi za monografijom koju Ivan Milat još nema i treba raditi na tome da ova monografija ugleda svjetlost dana.
 

Izložbi su prisustvovali i članovi obitelji Ivana Milata, njegove kćerke i unuci, od kojih su neki naslijedili njegov dar i krenuli njegovim stopama. Milatova kćerka Zvjezdana Mihalke prof. likovne kulture u OŠ Zvonimira Franka zahvalila je u ime obitelji Muzeju Moslavine na ovoj izložbi.

„Zahvaljujem Muzeju Moslavine što čuva njegova djela i nadam se da njegovo ime neće biti zaboravljeno. Draga mi je pomisao da bi Galerija mogla nositi njegovo ime, a jednako tako radujem se i mogućoj budućoj monografiji. Moj otac je uistinu živio umjetnost i uspješno balansirao između umjetnosti i obiteljskog života. Bila sam svjedokom nastajanja mnogih od ovih djela, stoga je ova izložba za mene vrlo emotivna“, zaključila je Zvjezdana Mihalke. U ime Grada Kutine izložbi je prisustvovao pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić koji je također istaknuo značaj Ivana Milata za izniman doprinos kulturi Grada Kutine, te ovu izložbu prorgasio otvorenom.


  Izložbu Ivana Milata moguće je pogledati na katu kutinske Galerije do 2. srpnja.