Gradsko vijeće Popovače aktualiziralo komunalne probleme

Na posljednjoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Popovače među aktualiziranim temama našle su se i one o komunalnim problemima.

Vijećnik Zvonimir Kondres (HSP) upitao je pročelnicu Upravnog odjela za komunalni sustav i prostorno planiranje Ivku Nikolić Jež potenciraju li predsjednici Mjesnih odbora odradu uzroka nevremena, odnosno čišćenje odvodnih kanala i sanaciju uzroka plavljenja objekata i cesta.

Pročelnica je u odgovoru naglasila kako je popovačko područje u posljednje vrijeme zadesilo nekoliko snažnih nevremena, a što je češće od prosjeka. S tim su se pojavili i problemi na cestama, poput mulja i kamenog materijala s bankina i makadamskih kolnika, te je bilo prijava, između ostalog i od strane nekih predsjednika Mjesnih odbora, a na što se i reagiralo. “Nažalost takvi su vremenski uvjeti i još uvijek nismo u mogućnosti asfaltirati sve one brdske odnosno vinske ceste, a kako bi barem djelomice spriječili taj problem. No, promptno smo reagirali i nastojali smo otkloniti sve prijave. Naravno da su nam to i dodatni troškovi, a što ćemo vidjeti i na samom održavanju nerazvrstanih cesta. Štetnih događaja i stradanja nije bilo.“

Vezano uz ovu temu na problem u naselju Potok podsjetio je vijećnik Branko Gregurek (HDZ). „Problem oborinskih voda u ulici Čavorija se proteže već duže vrijeme. Tijekom svake obilnije kiše ljudi plivaju, puna su im dvorišta blata i sveg ostalog, budući da nema kanalizacije.“ – pojasnio je i rekao kako je gradonačelnik s problemom upoznat 2018. godine kada je bio i na terenu, no do danas se nije ništa riješilo, a od velike bi pomoći bio kanal koji je potrebno iskopati.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je naglasio kako bez sudjelovanja Županijske uprave za ceste te Hrvatskih voda, koje bi trebale prihvatiti vodu iz kanala, realizacija tog kanala nije moguća. Pri obilasku službi utvrđeni su neki propusti od strane građana, poput začepljenih mostova. Nažalost, ovaj prostor je specifičan i često se događaju poplave. „Jasno, sve to moramo uvrstiti i jedini način na koji to možemo riješiti je zajednička aktivnost. Sjećam se da smo tamo napraviti jedan kanal koji bi preuzeo dio oborinskih voda prije spuštanja u onaj nizinski dio Čavorija. Nažalost, nije iskopan jer problem je u pravno-imovinskim odnosima. U ovom času, prema informaciji koju imam, ŽUC je nakon poplave izašao na teren, bio je sporan jedan most, a koji su riješili, no, to nije trajno niti sveobuhvatno rješenje i sigurno da je negodovanje veliko.“

Grad Popovača i dalje je za rješavanje tog problema, no, on nije nadležan za njega. Ukoliko je potrebno, svakako će inicirati rješenje, odnosno dogovoriti sastanak s ciljem trajnog rješavanja tog problema, rekao je zaključno gradonačelnik.