Skupština Udruge umirovljenika Grada Kutine – Olga Friščić na dužnosti predsjednice

 Udruga umirovljenika Grada Kutine održala je svoju redovnu skupštinu na kojoj je podneseno izvješće o radu u protekloj godini, te su najavljeni planovi za naredno razdoblje.
  

Skupštinu je otvorio zbor Udruge umirovljenika Grada Kutina „Za vašu dušu“ koji vodi Bruno Zebić,  a koji su svojim nastupom i zaključili jučerašnje okupljanje svojih članova.
  Predsjednik Udruge Josip Prajner jučer je podnio ostavku na svoju dužnost, kako je objasnio, iz zdravstvenih razloga. Udrugu će do kraja mandata voditi njegova zamjenica na dužnosti predsjednice udruge, Olga Friščić, dok će njezin zamjenik biti dosadašnji član Upravnog odbora Andrija Krizmanić.
 

Josip Prajner podnio je sva potrebna izvješća za proteklu godinu, obrazlažući na koji je način udruga radila tijekom dvije protekle pandemijske godine i s kakvim se problemima susretala. Kako je naglasio Prajner, Udruga je ipak uspješno organizirala određene aktivnosti iz kulturnih i sportsko rekreativnih područja, a u suradnji s Kutinskom udrugom dijabetičara organizirali su i nekoliko preventivnih zdravstvenih akcija mjerenja šećera i tlaka za građane Kutine.
 Udruga je organizirala i nekoliko izleta, koliko je bilo moguće zbog pandemije, a trudili su se predstaviti i druge aktivnosti među kojima vrijedi istaknuti i njihov zbor koji se rado odaziva i nastupa i izvan Kutine iako se radi o članovima treće životne dobi.
 

Skupštini je prisustvovao i predsjednik Udruge umirovljenika Petrokemije, Branko Straga, koji je istaknuo pozitivne primjere suradnje dviju umirovljeničkih udruga s područja Kutine, te izrazio nadu da će suradnja biti još bolja u narednom razdoblju.
  U raspravu se uključio i član Udruge, Vladimir Ilijaš, koji je istaknuo, kao što je to činio i prijašnjih godina, kako Kutina još nema Dom za umirovljenike te da se na rješavanju toga pitanja treba hitno raditi. Istaknuo je i kako je zgrada u kojoj udruga djeluje u vlasništvo Fonda mirovinskog osiguranja, te da treba naći način da se ta zgrada otkupi i stavi u vlasništvo Grada. Na njegova pitanja odgovore je u ime Grada Kutine dao pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić. On je naglasio kako je Grad Kutina zainteresiran za otkup te zgrade koja bi tada bila u vlasništvu Grada te da je to zajednički interes, no zasad nije bilo takve mogućnosti. Svi se nadaju da bi taj problem mogao biti riješen pružanjem takve mogućnosti od strane Fonda za mirovinsko osiguranje.


   Što se tiče Doma za starije i nemoćne, Tomičić je rezimirao dosadašnje desetogodišnje bezuspješne pokušaje da se u Kutini izgradi Dom za starije i nemoćne. Bilo je inicijativa i iskazanih interesa na raznim lokacijama, no od svega toga nije bilo ništa iz različitih razloga potencijalnih investitora. Grad Kutina tijekom dužeg razdoblja i bez obzira na političke opcije svjestan je potrebe izgradnje Doma za starije i nemoćne, te će sigurno izaći u susret, no hoće li u tome uspjeti ovisit će isključivo o interesu investitora.
  Ono što je poznato je da je adaptacija prostora u Domu zdravlja na mjestu bivšeg doma Zlatne godine ušla u županijski proračun, kako bi se taj dio osposobio za 50-tak mjesta koja bi bila u sastavu Ispostave Doma za starije i nemoćne Sisak – obrazložio je pročelnik, konstatirajući da se i dalje čeka investitor za veći Dom za starije i nemoćne. 
  Tomičić je tom prilikom pohvalio rad Udruge umirovljenika Grada Kutine i njihove aktivnosti kroz koje su uključeni u sadašnji društveni život Kutine, kao što su bili uključeni i u razvoj Kutine kroz čitav svoj radni vijek.