Promocija knjige “Udruga sitnih lopova” prof. Ante Juretića

U klubu Arcus sinoć je u organizaciji Kazališne amaterske družine “Beskućnici” i POU Kutina promovirana knjiga prof. Ante Juretića pod nazivom „Udruga sitnih lopova“. Profesor Ante Juretić dobro je poznat kutinskoj publici, među kojima su i generacije učenika koji su zavoljeli književnost upravo kroz njegova predavanja u nekadašnjoj gimnaziji.
 

O Juretiću je uvodno nekoliko riječi kazala ravnateljica POU Kutina u ime suorganizatora ove promocije, dok je moderatorica promocije bila prof. Melita Lenička.

 Ante Juretić, rođeni je Splićanin, no više od 50 godina živi  i djeluje u Kutini, stoga ga Kutinčani imaju prava svojatati. Njegova prva komedija „Kad pevaljka dojde“ i napisana je na kajkavskom, te opisuje stvarne prizore iz tadašnjeg života Repušnjaka. Poslije nje zaredao se niz komedija iz pera prof. Juretića kao što su: Marsovci su među nama, Turizam na seoski način, Europa u selu Kruškovec, Maturant se ženi, koje su izvođene mnogo puta kako u Kutini, tako i zvan nje.
 

Dramske humoreske autor je odlučio objediniti u jednu knjigu te je tako nastala jučer promovirana knjiga „Udruga sitnih lopova“ koja sadrži 5 najizvođenijih Juretićevih kratkih humoreski: Bračno savjetovalište, Ljubavni sastanak, Što je pisac htio ukrasti, Lutrija iznenađenja i Udruga sitnih lopova, od kojih su neke izvedene sinoć izvedene u glumačkom sastavu: Marija Troha, Ivan Masnec i Antun Bračevac.


  Provokativan i uvijek aktualan, Ante Juretić često nije bio miljenik „politike“ koja najčešće nije sklona humoru i satiri. To nije pokolebalo Juretića koji ne odustaje od svog humorističnog promišljanja društva i zbilje i zasigurno će svoj rad nastaviti na sličan način, a upravo takvo stvaralaštvo publika cijeni.

 Promociju knjige popratio je i Bruno Zebić s članovima Udruge umirovljenika Grada Kutine koji su zapjevali i njihovu himnu čiji je tekst napisao prof. Juretić.

Kazališna skupina „Beskućnici“ naime svoj „krov nad glavom“ uspjela je dobiti zahvaljujući Udruzi umirovljenika Grada Kutine gdje mogu vježbati za svoje nastupe.


 Na kraju dodajmo i to da je prof. Juretić cijenjeni haiku pisac, uvršten uz rame najvećim hrvatskim književnicima, a njegova haiku poezija nagrađivana je i izvan Hrvatske.
 

Ante Juretić svima je zahvalio na podršci, a njegovu vjernu publiku u budućnosti sigurno očekuje još njegovih komedija.