Otvorena nova multifunkcionalna dvorana vrijedna 1 mln kn

Kutinski paraolimpijac Matija Sloup pokaznim bacanjem kugle jučer je simbolično obilježio svečano otvaranje nove multifunkcionalne Dvorane IV u kutinskom Sportskom centru.
 

Dvorana IV dugo je očekivani novi sportski objekt u gradu vrijedan oko 1 mln kn koji ima za cilj unaprijediti uvjete treniranja ponajprije osoba s invaliditetom, ali ona je otvorena i za sve druge profesionalne i rekreativne sportaše, udruge i klubove za njihove treninge i pripreme.
 

Svečanom otvorenju uz predstavnike Grada Kutine na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Babićem prisustvovao je i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak koji je po obilasku kutinskih sportskih terena bio zadovoljan viđenim te najavio podršku i u daljnjim ulaganjima u kutinski sport.
 „Ministarstvo turizma i sporta podržava ovakve projekte te će kroz sufinanciranje sportske infrastrukture uložiti 30 milijuna kuna ove godine, spram 15 milijuna koje smo prošle godine dodijelili kroz razne projekte. I dalje ćemo biti na usluzi Gradu Kutini, ali i svim ostalim jedinicama lokalne samouprave koje nastoje poboljšati sportske uvjete za svoje sugrađane“, rekao je Tomislav Družak.


 Rezultat dobre suradnje s Ministarstvom turizma i sporta je i zajedničko financiranju ove multifunkcionalne dvorane u iznosu od 316.879,64 kn od strane Ministarstva, dok je Grad Kutina izdvojio još oko 700.000,00 kn za novu dvoranu.

 Projektom je dvorana u potpunosti uređena što je uključilo građevinsko obrtničke radove, strojarske instalacije grijanja, hlađenja i dobave svježeg zraka, radove na elektroinstalacijama te instalaciju sustavu za dojavu požara. Isto tako dvorana je opremljena i ogradom za bacačke discipline.


 Goste svečanog otvorenja pozdravio je ravnatelj Sportskog centra Kutina Renato Habek zahvaljujući svim dionicima na realizaciji ovog projekta, od Razvojne agencije Mrav, Grada Kutine do Ministarstva turizma i svih onih koji svojim trudom i zalaganjem nastoje poboljšati uvjete treniranja svim sportašima i rekreativcima u Kutinini.

Ova dvorana prije ovog uređenja bila je mjesto gdje su treninge održavali uglavnom članovi Atletskog kluba osoba s invaliditetom Odisej koji su i u uvjetima prije uređenja uspjeli ostvarivati odlične rezultate kako na svjetskoj, tako i na domaćoj razini, ali su kroz cijelo to vrijeme upozoravali na potrebu adaptacije dvorane u skladu s njihovim potrebama. „Uređenjem ove dvorane mi smo ispunili jedno od naših obećanja za poboljšanjem uvjeta treniranja u našem gradu, kako za članove AKOSI Odisej koji širom svijeta promiču ime Kutina, tako i za sve ostale naše sugrađane. U posljednjih nekoliko godina zaista su uložena značajna sredstva u sport, izgrađena je nova atletska staza, uređena je kuglana, postavljeni su solarni paneli za grijanje sanitarne vode i nova kotlovnica u Sportskom centru te smo ove godine adaptirali i dvoranu IV. Uz to, izgrađen je i pump track poligon, a u tijeku su radovi na skate parku“, rekao je gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić.

Miro Kačmarčik, predsjednik AKOSI Odisej iz Kutine izrazio je zadovoljstvo ovim projektom za koji očekuje da će rezultirati još boljim rezultatima u natjecanjima osoba  s invaliditetom. Slaže se s njim i poznati kutinski paraolimpijac Matija Sloup.

„Ovo su fenomenalni uvjeti za bacačke discipline, kuglu i disk i nešto što bi svaki sportaš želio u svome gradu. Ovo bacalište imamo odmah uz teretanu te sam siguran da s ovakvom potporom Kluba na čelu s predsjednikom Mirom Kačmarčikom i Gradom Kutinom, rezultati mogu samo skakati u nebo. Za 2 godine su Paraolimpijske igre u Parizu. U Tokiju mi je falilo 16 centimetara, ali se nadam da uz ovaj poticaj ću doći puno lakše do novih medalja. Konkurencija je golema, igrači su jaki, no ja sam uvijek u top 4. Imam svjetsku broncu iz Dubaija te se nadam da bi mogla biti medalja i iz Pariza, ako Bog da“, rekao je Matija Sloup iz AKOSI Odisej Kutina.

 Uz brojne uzvanike, otvorenju Dvorane IV. prisustvovali su i izbornik Damjan Sedić i glavni tajnik HASOSI Goran Žeželj te Nataša Muždalo, voditeljica Službe za razvoj sporta u Ministarstvu turizma i sporta.