Otvorena izložba „Oglavlja iz fundusa Muzeja Moslavine“ autorice Silvije Kantolić

U Galeriji Muzeja Moslavine sinoć je otvorena prva samostalna izložba Silvije Kantolić, etnologinje kutinskog Muzeja. Izložba nosi naziv „Oglavlja iz fundusa Muzeja Moslavine Kutina“.
  

Etnologinju Silviju Kantolić ukratko je predstavila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić poželjevši joj uspješan rad u daljnjem etnološkom istraživanju, a izložba je logičan slijed njezinog stručnog rada za zvanje kustosa.

 Kako je rekla autorica izložbe, željela je prikazati neke predmete koji se rijetko vide i vrlo su vrijedni primjerci, a dio su fundusa Muzeja Moslavine od samih početaka od 1963. do 1973. „Tada je Nada Đetvaj koja je bila zaposlenica Etnološkog muzeja u Zagrebu, a vanjska suradnica kutinskog muzeja sakupila velik broj poculica i peča u selima ovog područja. Njezin rad nastavlja etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac i u tom periodu je najveći broj tekstilnog rukotvorstva odnosno oglavlja stigao u muzej“, rekla je Silvija Kantolić.
      


„Mi u fundusu Muzeja Moslavine najviše imamo poculice i peče južne i jugozapadne Moslavine, a nešto manje iz drugih dijelova Moslavine. Ono što je zanimljivo je da je Moslavina u svakom svom dijelu različita, tako da su različita i oglavlja u svakoj njezinoj mikroregiji, a sve su to oglavlja udanih žena. Svaka je na svoj način posebno ukrašena tehnikama ili vezom ili tijekom tkanja, a upravo one tkane u zev posebno su vrijedne jer je tkanje bilo sporo i sitno“, objasnila je autorica.

 U glazbenom dijelu izložbe nastupio je KUD Moslavina, a njihove nošnje, među kojima i oglavlja zainteresirala su posjetitelje.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je pohvalio rad mlade etnologinje izrazivši zadovoljstvo što će rad etnologinje Slavice Moslavac u Muzeju Moslavine biti nastavljen, a tradicija će i dalje biti važan segment rada kutinskog muzeja.
 

Babić je posebno pohvalio nastup KUD-a Moslavine za koji je istaknuo kako s razlogom nosi naziv gradskog kulturno umjetničkog društva.

Izložba Silvije Kantolić u Galeriji Muzeja Moslavine može se pogledati do 4. lipnja.