Od prve lančane reakcije do radioaktivnog otpada na Festivalu znanosti

SPONZORIRANI ČLANAK

Drugo ovogodišnje gostovanje Fonda za financiranje razgradnje NEK na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu  bilo je posvećeno nešto starijem uzrastu mladih posjetitelja, za koje je 6. 5. 2022. godine organizirano predavanje na temu „Od prve lančane reakcije do radioaktivnog otpada“.

Predavanju su se odazvali učenici Srednje škole Ivana Trnskoga iz Hrvatske Kostajnice, te su uz predavanje, imali priliku obići Tehnički muzej Nikola Tesla, Festival znanosti, te Info centar o radioaktivnom otpadu u Zagrebu. Ove godine obilježava se 80. obljetnica prve kontrolirane lančane reakcije, događaja s kojim je započelo „Atomsko doba“. Energija proizvedena prvom lančanom reakcijom bila je toliko mala da nije mogla napajati niti jednu žarulju, ali taj događaj je promijenio i oblikovao svijet kakav danas poznajemo. Iako je primjena nuklearne tehnologije i ionizirajućih zračenja doprinijela napretku i razvoju naše civilizacije, pred nas se postavlja odgovornost za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada nastalog korištenjem nuklearnih tehnologija.

Učenici SŠ Ivana Trnskog na Festivalu znanosti

Info centar o RAO

Predavanje je održao Goran Kukmanović, mag. ing. stroj., IWE, voditelj uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Fondu za financiranje razgradnje NEK, gdje se neposredno bavi poslovima provedbe pripreme i uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Osim poslova uspostave Centra, aktivno je uključen u poslove pripreme i izrade Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva.

Goran Kukmanović

Fond već tradicionalno sudjeluje na Festivalu znanosti, te je i ove godine želja Fonda bila informirati i educirati javnost o radioaktivnosti i s time povezanim temama.

Festival se organizira s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ove godine se uz središnju temu festivala obilježavaju i prigodne obljetnice: 145 godina od prvog fonografa Thomasa Edisona, 135 godina od rođenja Lavoslava Ružičke, 115 godina od otkrića bakelita, 90 godina od otkrića neutrona, 80 godina od prve kontrolirane lančane reakcije u prvom reaktoru na otvorenom, 65 godina od lansiranja Sputnika, prvog umjetnog Zemljinog satelita, 55 godina od prve uspješne transplantacije srca i 40 godina od prvog umjetnog srca transplantiranog u čovjeka.

Europska Unija je ovu godinu proglasila Europskom godinom mladih, a UN je ovu godinu proglasio Međunarodnom godinom stakla i Međunarodnom godinom bazičnih znanosti za održivi razvoj.