Uskrsni sajam u Kutini

izvor: www.kutina.hr

13. travnja 2022. godine na Trgu dr. Franje Tuđmana održan je, nakon dvogodišnje pauze, tradicionalni Uskrsni sajam. Trg je bio prepun djece, pjesme i radosti te su prikazani brojni uradci kutinskih udruga i ustanova.

„Nakon gotovo dvije godine stanke zbog pandemije, zaista je prekrasno vidjeti ovoliki broj ljudi, a posebno djece. Zaista je prekrasno što  smo nakon 2 godine stanke ponovo vratili Uskrsni sajam u grad Kutinu te u onom punom sjaju kakav je doista nekada i bio. Naše škole su se potrudile zajedno sa djecom na temu Uskrsa pripremiti zaista brojne uratke, gdje kao glavni motiv dominiraju pisanice. Ništa od toga ne bi bilo bez rada kreativnih ruku mnogih naših volontera, ustanova i Koordinacijskog odbora Kutina grad prijatelj djece, stoga sve zahvale idu njima jer su se doista potrudili i pripremili danas ovo mnoštvo sadržaja. Prekrasan je dan, puno je djece i vjerujem da će do 14 sati mnogi posjetitelji odlučiti i doći posjetiti ovaj Uskrsni sajam. Sigurno ćemo nastojati da se u narednim godinama ova tradicija nastavi te ovim putem svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs!“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić.

„Nakon 2 godine stanke uslijed Korona virusa napokon smo ispunili ionako velik Trg. Trg je zaista ispunjen s izlagačima od kojih moramo izdvojiti kutinske udruge,  ustanove i škole, Osnovna škola Mate Lovraka , Vladimira Vidrića, Stjepana Kefelje, Banova Jaruga i Zvonimira Franka. Od udruga Udrugu OSI i Udrugu invalida rada, Zakladu Sandra Stojić i mnoge druge. Na ovom sajmu vidi se fantastična suradnja kroz koju se očituje odlična sinergija koju njeguje Grad Kutina s kutinskim udrugama i ustanovama“, dodala je Martina Prochazka Kovačić u ime Koordinacijskog odbora Kutina grad prijatelj djece.

Dok su sve posjetitelje glazbom uveseljavali bendovi iz OŠ Mate Lovraka i Vladimira Vidrića, uz izložbu rukotvorina, na Uskrsnom sajmu prikazane su i tradicionalne uskrsne igre pod vodstvom Slavice Moslavac.

„Drago mi je da Kutinčani, ali i ljudi iz okolice pokazuju interes za ukrašavanjem pisanica raznim starinskim tehnikama, ali naravno i novim i da se pozabave i da vratimo natrag tradicijske igre. Jedna od najstarijih igara koja je zabilježena samo ovdje u Moslavačkom kraju jest da su se o Uskrsu  bacale pisanice u zrak. Prije toga se morala zaželjeti želja i moralo se reći „Bogu belanjak, meni žutanjak, vragu lupanjak.“ Ali pisanice ne smije pasti,  ako padne želja se neće ispuniti.

U ovom kraju su poznate i igre gdje se jaje kotrljalo niz padinu, kao i ona gdje se pisanica gađala kovanicom, a onaj koji zabije kovanicu u pisanicu je pobjednik. Također se igralo da se pisanica postavi u žlicu, žlica u usta i kreće do jedne točke i nazad, a onaj koji dođe prvi je pobjenik. Pobjednici su dobivali sve pisanice od drugih koji su sudjelovali u igri. Djeca su tražila pisanice koje su roditelji ili netko već drugi sakrio u neko grmlje, zelenilo itd. i to je najveće veselje bilo kada su djeca pronašla pune košarice pisanica. U povodu Uskrsa darivalo se pisanicama koje su bile ukrašene uz prigodne poruke. Tradicija pisanica traje stoljećima i vjerojatno će trajati i dalje“, rekla je Slavica Moslavac.

Ove godine u bacanju pisanice u zrak sudjelovali su i zamjenica gradonačelnika Ivana Grdić te predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, dok su se učenici kutinskih škola okušali i u nošenju jaja u žlici kao i u kotrljanju jaja.

Dramsko-umjetnički studio Krid izveo je igrokaz Luda jaja i pospani zec, dok su cjelokupni program vodili članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Kutine.

Na samom završetku Uskrsnog sajma svim sudionicima podijeljene su zahvalnice.