Udruga slijepih uspješno provela svoj prvi EU projekt

Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ uspješno je provela svoj prvi EU projekt „Vaše oko naš pratitelj”. U protekle dvije godine 15 članova Udruge koristilo je usluge pratitelje, koji im je pomagao u svakodnevnim obavezama. „Projekt je poboljšao kvalitetu života naših člana i njihovom uključivanju u lokalnu zajednicu.“, istaknula je Helena Ložar, voditeljica projekta, na završnoj konferenciji na kojoj su predstavljeni provedba i rezultati projekta.
„Udruga slijpeih Grada Kutine i dijela SMŽ vodi brigu o svojim članovima na razne načine. Sretni smo jer smo svi zajedno uspješno odradili i naš prvi projekt financiran iz eruopskih fondova i ovo će puno značiti za daljnji rad i aktivnosti Udruge.“, rekao je Dario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ. Dodao je kako su svi u Udruzi ponosni i sretni usjpeh projekta, jer je on za dobrobit svih članova i samu Udrugu. „Bilo je izazovno. Nismo ništa znali o pisanju projekata. Osmislili smo projekt, prijavili ga i uspješno proveli. Sad idemo dalje, imamo ideje i za nove projekte.“, zaključio je Mario Merhaut, predsjednik Udruge slijepih Grda Kutine i dijela SMŽ.
Projekt je ostvario svoj cilj, povećane socijalne uključenosti i unapređenje kvalitete života slijepih osoba (članova Udruge) na području Grada Kutine i dijela SMŽ. Helena Ložar, voditeljica projekta dodala je kako je svrha projekta omogućiti slijepih osobama jednostavnije ostvarivanje njihovih prava, redovito izvršavanje njihovih obaveza te njihovo snažnije uključivanje u javni život zajednice što u konačnici povećava njihovo socijalno uključivanje i izglede za dostojanstven život.
Tea Merhaut u projektu je bila pratitelj za 15 korisnika projekta. “Našim članovima pomagala sam i pratila ih u različitim socijalnim aktivnostima kao što su odlazak liječniku, u trgovinu, poštu, banku, kulturno-zabavne institucije. Asistirala sam i u obavljanju administrativnih poslova – čitanje dokumenata, pošte, uputnica, doznaka, recepata… Svi zajedno smo zadovoljni i sretni, jer ovo je naš zajednički uspjeh i svi se nadamo da će projekt biti nastavljen.“, rekla je Tea Merhaut. S njom su se složili i članovi udruge, korisnici usluga iz projekta.
Videći pratitelji više se neće financirati kroz projekte. Udruge neće trebati prijavljivati ovakve projekte prema nacionalnim ili europskim fondovima. Usluga videćeg pratitelja odmah se nastsavlja, jer se Savez slijepih izborio da se ova usluga slijepim osobama omogući kroz institucije, izvijestsila je Andreja Veljača, izvršna direktorica Saveza slijepih Hrvatske.
Članovi Udruge slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ pozravili su ovu najavu te su izrazili olakšanje, jer će odmah moći nastaviti koristiti usluge pratitelje i dostignuta razine kvaliteta njihovog života neće biti umanjena.
Projekt „Vaše oko – naš pratitelj“ u 100%-tnom iznosu financiran je iz EU socijalnog fona u iznosu od 497,995.00 kn. Uspješna ovog projekta važna je za buduće EU projekte koje priprema Udruga slijpih Grada Kutine i dijela SMŽ.